2012. november 8., csütörtök

E.L. James: Shades of Grey - Befreite Lust

A Shades of Grey (A szürke ötven árnyalata) 3., befejező részében Ana és Christian már házasok, épp nászúton vannak Európában. Kimaradt néhány hét, de ezek eseményelről Anastasia visszaemlékezéseiből értesülünk, pl. az esküvőről, a nászéjszakáról, a házassági szerződésről stb. Minden változatlan, Chrisitan még mindig gyönyörű, szexis és konok és Ana is ugyanolyan csökönyös és kívánatos.


Az első részben, mikor az írónő bemutatta főhősnőjét, egy intellektuális lányt festett le, majd hogy nem könyvmolyt…hát ettől elég messzire kerültünk: napjait kitölti a szex, a férje csodálata, a vele való flörtölés, a töprengés és a teljesen idióta viselkedés – ez egyre idegesítőbb lett, mert persze h ellent kell mondania időnként Christiannak, ami még oké is, de ezt legtöbbször olyan bugyután teszi, h az ember megkérdőjelezi, vajon nagyobb-e az IQ-ja a cipőméreténél. Szóval az ő figurája egyértelműen csalódás számomra, Christiannal más a helyzet, az első részben még úgy éreztem, olyan, mint egy gép, ez azóta változott, ő vagy a megjelenítése fejlődött, ill. jobban meg lehet érteni a viselkedését, mert a múltjából fel-felbukkanó sötét fejezetek sok mindent megmagyaráznak.
Az első két kötetben nem voltak időbeli ugrások, szinte az egész napot óráról órára leírta, így minden nagyon gyorsan történt, elvégre 5 nap megtöltött kb. 300 oldalt (aminek a java szex leírás volt ugyebár), itt viszont vannak ugrások, gyakran fejezeteken belül is, de csak pár nap.
Igazán nem éreztem kb. a könyv harmadától, h valamerre haladnának az események, vagy ők, úgy tűnt, akár a végtelenségig mehetnének így a dolgok – nem tudom pontosan, milyen formában írta anno a blogot, ill. ott a történetet a szerző, de azt el tudom képzelni, h ez ott működött, de szerintem így könyvként…hát nem nagyon. Fura volt, h felbukkannak újra, olyan szereplők, akiknek aztán semmi jelentőségük, így teljesen feleslegesnek éreztem őket, unalmas, sőt helyenként idegesítő volt, h Christian mindenen kiakad, h az állandó Mrs. Grey-ezésről már ne is beszéljek:S.
Aztán viszont felpezsdülnek az események, izgi lett a történet újra, amit viszont nem igazán értettem, h az izgalmakat eléggé rövidre zárta, helyette jöttek aztán megint a vontatottabb oldalak a szokásos szenvedés és ömlengés. A végén sok mindenre fény derül, olyan dolgokra, amik végig fontos szerepet játszottak a könyvben, a kapcsolatuk fejlődik, Ana tud hatni Christianra, tetszett, h nem azt akarja elhitetni, h a férfi elfelejti, vagy feladja a szenvedélyét a lányért, hanem egy ennél számomra hihetőbb és reálisabb verziót választott, így nem lett túl rózsaszínű és tökéletes a befejezés. A végén az epilógus bizonyos részeitől eltekintettem volna, a gyerek Christian szemszögéből látott egy fejezet szívszorító volt, viszont Ana és Christian első találkozása a férfi szemszögéből szerintem felesleges volt, mert mindaz, amit gondolt, nem túl meglepő, a több száz oldalt végigolvasva, újdonságot, pluszt nem adott.
A 2. részben azt írtam, kíváncsi vagyok, marad-e ezen a kicsit lapos-szerelmes nyomon, vagy vannak még igazi meglepetések a tarsolyban, végülis voltak meglepetések, de nem elementárisak és maradt a szerelmes vonal. A 3. rész jobban tetszett, mint a 2., bár ebben is voltak lapos részek, meg a szokásos idegőrlő, egyél, meg Christian ilyen szép, Anastasia olyan kívánatos stb., de ezek így a 3. kötetre, már alig tűntek fel, Ana belső istennőjét viszont sikerült nagyjából leépíteni így a befejező részre, ideje volt.
Összességében azt gondolom, h hihetetlen jó a PR munka a könyv körül, ennek megfelelően nagy a hype is, mint SM könyvet harangozzák be és adják el, de szerintem igazából nem jobb, rosszabb, vagy más, mint egy tucat szerelmes ponyvaregény, így igazán továbbra sem értem a nagy felhajtást körülötte.
A könyv magyarul a Szabadság ötven árnyalat címmel terv szerint november 30-án fog megjelenni magyarul. Ahogy már írtam róla, továbbra is terv a megfilmesítés, de még mindig csak a találgatásoknál tartanak a szereplőket illetően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése