2013. március 20., szerda

Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról

A regény - melyben a Nobel-díjas író egy gyerekkorában hallott legendát dolgozott fel - 1994-ben jelent meg és a marquezi életmű egy tipikus darabja. Hiedelmek, züllöttség, babonák, őrület, egy pillanat alatt csöppenünk bele Marquez szokásos mágikus realizmusába.



Egy márki lányát megharapja egy veszett kutya, a 12 éves kislány lábán a seb begyógyul, de a nyugtalanság, a megbélyegzettség megmarad a hiedelmek által erősen irányított dél-amerikai miliőben. Közben megismerkedünk a lánnyal, Sierva Maríával és családjával, bepillantást nyerünk szülei bizarr életébe, a lányukhoz fűződő semmilyen viszonyába, amiről sokat elárul, h a kislány a rabszolgák között jobban érzi magát.
Majd kolostorba viszik, ahol különös dolgok történnek a különös fruska érkezése után, ezért azt hiszik megszállta az ördög, bizarrabbnál bizarrabb módszerekkel akarják kiűzni belőle pl. szenteltvizes beöntést kap, h kihajtsák beleiből az esetleg még ott rekedt ördögöket:O. Cayetano Delaura 36 éves pap lesz az ördögűző papja, aki beleszeret a 12 éves kislányba….Próbálják észhez téríteni…

…meggyőzni arról, h a szerelem természetellenes érzés, mely arra ítél két ismeretlen embert, ho szánalmas és egészségtelen módon függjenek egymástól, ráadásul úgy, h minél erősebb köztük a kötelék, annál gyorsabban szakad szét.

Ez persze nem sikerül, főleg, h az érzelmei viszonzásra is találnak. Végül elszakítják egymástól a szerelmeseket, a vég elkerülhetetlen. Nagyon igaz a történetre és úgy egyébként az életben is ez a gondolat:

...nincs az az orvosság, amely meggyógyítaná azt, amit a boldogság nem tud meggyógyítani...

Egy újabb bizarr történet, fülledt és fullasztó, tele naturalizmussal, hamisítatlan Marquez, nem több, nem kevesebb. Az utóbbi időben tőle olvasott történetei nem tudtak már annyira magukkal ragadni, mint a Száz év magány, a Szerelem a kolera idején, vagy az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, mégis tudom, h nem fogok csalódni, ha tőle olvasok, pontosan tudom mit várhatok tőle és ezt hozza is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése