2013. november 29., péntek

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

Régóta szerettem volna ezt a könyvet, aztán hirtelen az ölembe hullott kölcsönkönyvként az egyik barátnőmtől, aki Angliából cipelte haza nekem:).


Először nem is igazán értettem a könyv nagy sikerét: irodalmi szerelmeskönyv - tanultuk a suliban, kinek ki volt a nagy szerelme, felesége stb.. Gondoltam persze, h valami mást ad ez a könyv, vagy másként, ha ilyen nagy a lelkesedés és tényleg:). Irodalmunk nagyjai kilépnek a verseskötetekből, regényekből, lexikonokból és hús-vér, érző, hibázó, szerető, önző emberként jelennek meg. A történetek rövidek, velősek, lényegre törőek, ráadásul még érdekesek és izgalmasak is.
Szerelmi háromszögek Radnótikéknál, Móriczéknál és Adyéknál is, a csapodár Krúdy beleszeretett, majd megszöktette szeretője 15 éves lányát, Molnár Ferenc és Fedák Sári nem mindennapi esküvője, amire elválásuk alkalmából került sor, Petőfi titkos jegyessége Prielle Kornéliával, párhuzamosan Szendrey Júliával. Csinszka? Ady! – most kiderül, h Babits is…,Leni Riefenstahl és Balázs Béla liezonja . Újdonságokat olvashattam nagy kedvencem Szabó Magda és férje kapcsolatáról is, ahogy Faludyról is, különös homoszexuális kapcsolatáról a férfivel, aki nála 28 évvel fiatalabb volt és 36 évig maradt mellette, nem csak mint társa, hanem mint titkára és mindenese. Számomra a két legmeghökkentőbb, már-már bizarr történet Babits nevéhez fűződik, ízelítőnek dióhéjban az egyik: a fiatal Szabó Lőrinc Babits titkára, mindenese volt, menyasszonyára, Tanner Ilonára szemet vetett Babits. Szabó nem problémázott, a két férfi a nő feje fölött döntött a sorsáról és Török Sophieként lett villámgyorsan az idősebb író felesége:O.


A könyv igazi sikertörténet, ráadásul a nem mindennapi fajtából: Radnóti és felesége síruhás képével kezdődött minden, amit a szerző feltett a Facebookra. Néhány órán belül több százan osztották meg a fotót, Radnóti idézetekkel kiegészítve, kommentálva. Ezen felbuzdulva Nyáry újabb irodalmi témájú képeket töltött fel, egyre hosszabb magyarázó szövegekkel, amit aztán a kommentelők kiegészítettek saját információkkal és mára 15 ezren követik a bejegyzéseit. A történetek közösen születtek/születnek és a barátoknak szóló kis írásokból mára kulturális ismeretterjesztő sorozat lett, a Facebookon megírt közel 100 szerelmi történetből 40 kapott ebben a könyvben helyet. Persze a szerző azt is hangsúlyozza, h nem ő derítette fel irodalmi nagyjaink magánéletét, csak felhasználta az irodalomtörténészek munkáját és kiemelt belőle érdekes részleteket.
A többséghez hasonlóan nekem is nagyon tetszettek ezek a kis írások, sok-sok újdonságot, érdekességet tudtam meg. Örülök, h ilyen sikere van egy ilyen témájú könyvnek, mert talán ez kicsit rávilágítja már-már elfelejtett, vagy hanyagolt íróinkra a figyelmet, megérdemlik.
Gondolom a nagy sikerre való tekintettel és ezen felbuzdulva, már kapható a 2. rész, bármelyik kötet, vagy akár a kettő együtt is nagyon szép karácsonyi ajándék is lehet. A kötetek borítója is nagyon szép, ötletes, tetszetős.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése