2014. február 10., hétfő

Kerstin Gier: Ein unmoralisches Sonderangebot

Elég sokat olvastam már Kerstin Giertől, de ez a könyve eddig teljesen elkerült, pár hete viszont mindenhonnen ez köszönt vissza (pedig még 2004-ben jelent meg), remek kritikákkal karöltve.
A bogaras, raplis, zsugori és meglehetősen érzéketlen Fritz Gaertner előszeretettel terrorizálja a lányát, két fiát és azok családját. Főleg a fiaival elégedettlen, akik nem a megfelelő feleséget választották, a munkájuk nevetséges, ráadásul még egyiküknek sincs gyereke.


Pont ezért áll elő az öregúr egy meglehetősen erkölcstelen ajánlattal: a fiai, Oliver és Stephan fejenként 1 millió eurót kapnak, ha 6 hónapra feleséget cserélnek…Ettől a fél évtől azt várja, a párok belátják, sokkal inkább összeillenek ebben a fordított felállásban.
Persze ilyenkor szerintem automatikusan felteszi magának a kérdést az olvasó, hogy döntene ő, elfilózhat azon, belemenne-e egy ilyen cserébe, csak hát ki lenne hajlandó állni az 1 millát;)?
A testvérek mindenesetre elfogadják az ajánlatot, biztosak a győezelmben. Olivia azonban már pár nap után gyanakszik, h Brad Pitt kinézetű férje, Stephan összeszűrte a levet Jennifer Aniston –szerű sógornőjével, akivel a házat 6 hónapig megosztja. Látszik, h a könyv régi, mert Olivia, meg olyan Angelina szerű, ahogy leírja;), de ennek akkor még nem volt szerepe;). A vége tényleg az, h a jóképű férj megcsalja a kertész Ollit, aki elkeseredettségében és kétségbeesésében elcsábítja a sógorát, akivel ugyebár éppen együtt él. Ez az éjszaka aztán mindenki életét megváltoztatja, és tulajdonképpen bejön az öreg Fritz jóslata, ha nem is 100%-osan, szóval tulajdonképpen happy end a köbön, mindenki megkapja, amire vágyik.
Igazából olvastatja magát, szórakoztató, de ennek ellenére annyira nem tetszett…immáron 10 éves a könyv és tényleg kicsit porosnak éreztem, ami alapvetően valószínűleg hülyeség, lehet, h csak bebeszéltem magamnak, nem tudom. Ami még kicsit fura, h a könyv 2. fele a szereplők karakterének alakulásával nagyon átlátszó, ahogy egyre jobban megismerjük Olivia férjét, Stepahnt és sógorát, Olivert egyértelmű hol fog végződni a történet.
A könyv, Felettébb tiszességtelen ajánlat címmel, magyarul is megjelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése