2014. február 6., csütörtök

Louise Young: Drágám, tudatom veled

A regényben két pár kapcsolatának és sorsának alakulását követhetjük nyomon az I. világháború vérzivataros időszakában.
Riley és Nadine gyerekkoruk óta ismerik egymást és bár kamaszkorukra egyértelműen gyengéd érzelmeket táplálnak egymás iránt, a fiú egyszerű- és a lány előkelő származása miatt, többről szó sem lehet. Riley elkeseredésében bevonul, hogy az épp kitört I. világháborúban szolgálja Angliát. Nem tudja mi vár rá, pár hónapra számít, ahogy mindenki.
Szolgálat hossza: egy év, vagy a háború időtartamára. A háború időtartamára, természetesen. Nem akart egy egész évet tölteni a hadseregben.
De a háború elhúzódik, Riley pedig vívódik magával és Nadinehoz fűződő reménytelen érzéseivel. Miközben őt előléptetik a bátorsága, remek viselkedése miatt, Nadine önkéntes ápolónőnek áll.


A másik szálon Locke őrnagy, Riley felettesének életébe pillanthatunk bele, aki gyönyörű, tökéletes és szerető felesége mellől kerül a frontra. A férfit megbénítják az átélt szörnyűségek, amik hatására elhidegül nejétől és családjától, de Julia, a felesége kétségbeesetten harcol a maga módján a férjéért.
A háború alaposan megváltoztatja a világot és hőseink életét is: bár a fiatal szerelmesek bevallják egymásnak érzéseiket és talán a megváltozott, háborús helyzetben lenne esélyük a közös boldogságra, Rileyt immáron kapitányként súlyos sebesülés éri, melynek során elveszti az állkapcsa nagy részét, de az orvosa azon fáradozik, h valami groteszk módon új arcot kapjon.
Föl fogják nyitni a sebemet. Meghámozzák a fejemet, kinyújtják a bőrt, oda, ahol az állam volt, és becsúsztatnak egy darabot a bordámból, hogy legyen az az állkapcsom. És, magától értetődően, ezért még hálás is legyek.
A férfi minden kapcsolatot megszakít Nadinnal, nem akarja, h szánalomból legyen vele és nem akar kolonc lenni a lány nyakán. Mindkét pár küzd magával, az érzéseivel, a nehézségekkel, de végül, mire a háborúnak vége újra egymásra találnak. Valamennyi karakter jól felépített, hús-vér ember, tele emberi gyarlósággal.
Két teljesen különböző szituáció a két szál, más karakterek, más problémák. A legnagyobb különbség a két nő között van szerintem: Nadine önálló, erős, modern nőként, ápolónőként vesz részt a háborúban és soha nem adja fel Riley iránti érzelmeit, legyen bármilyen kilátástalan is a helyzet. Julia a megváltozott körülmények között is a törékeny, gyenge nő szerepét játssza, görcsösen ragaszkodik szépsége és fiatalsága megőrzéséhez, ezzel akarván egykori életét visszakapni, ami lehetetlen.
Nagyon kevés könyvet olvastam még, ami az I. világháborúval foglalkozik, már csak ezért is érdekesnek találtam, ezenkívül pedig az írónőnek sikerült az egyéni sorsokat tökéletesen beágyazni a világtörténelem eseményeibe. Történelem, dráma, tragédiák, szerelem - remek keverék, olvasmányos regény, köszönet érte a book&walk-nak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése