2014. március 31., hétfő

Per Olov Enquist: Der Besuch des Leibarztes

Régóta szerettem volna a svéd írótól olvasni és idén biztosra mentem, egy regénye felkerült a várólistámra;)!
Tulajdonképpen már az első mondatból megtudunk mindent, mert Enquist így kezdi:
1768 április 5-én alkalmazták Johann Friedrich Struenseet a dán király, VII. Christian háziorvosaként és 4 év múlva kivégezték.
Ennek ellenére is érdekes, hogy jutunk idáig. Mesterien tartja fent az érdeklődést és egy hátborzongatóan élethű képet fest egy 18. századi királyi udvarról minden intrikájával, beteges szenvedélyével együtt.


Figyelem! Cselekményleírás következik!

A dán királyi udvarban vagyunk a 18. században, épp meghal az uralkodó és tizenéves fia, Christian kerül trónra, VII. Christianként. A fiú tehetsége környezetét arra készteti, h akaratgyengeségre tanítsák, már évek óta azon megy a mesterkedés az udvarban, h a fiatal herceget debilnek, betegnek mutassák, nem is sikertelenül. Az ifjú uralkodó tele van félelemmel, paranoiával – elképesztő olvasni, h ki mindenki, mi mindent tett meg mocskos érdekei miatt, h a még szinte gyerek herceget rossz színben tüntesse fel és helyett birtokolja a hatalmat. Hozzáadják az angol hercegnő Carolina Mathildát, aki 15, Christian alig 18 éves, a háttér tele van emberekkel, akik irányítani akarják a királyt és mindent, hatalmi vákuumot akarnak, h abban háboríthatatlanul uralkodjanak. Christian csak közönséges szeretője karjaiban talál pillanatnyi boldogságot, megértést, szeretetet, persze ezért azonnal el is üldözik a nőt, ezzel újabb mély sebet ütve a fiatal uralkodón. Elkeseredettségében odáig megy, h nagy utazást akar tenni, h megtalálja a nőt, de nem mehet orvos nélkül, ekkor kerül képbe Struensee, egy német orvos Altonából. (A várossal kapcsolatban érdekes, h ma Hamburg része, a 18-19. században pedig Dánia második legnagyobb városa volt:O).
Az orvos és az uralkodó nagyon jól megértik egymást, mivel azonban nem volt nemesi címe és nem lehetett pontos hierarchiába besorolni, nyugtalanságot váltott ki a személye és növekvő hatalma az udvarban, pláne a barátságossága, diszkréciója és az a tény, h nem akarta használni a hatalmát. Hamarosan a király mindent aláír, amit Struensee elé tesz, reformok követik egymást, vallásszabadság, sajtószabadság, egészségügyi- és oktatási reform – modern, felvilágosult gondolatok.Tejhatalmat kap, Dánia abszolút uralkodója lesz, Dánia így „német kézen” van, a király megkönnyebbül, nagy terhet vesz le az orvos a válláról, majd maga kéri meg bizalmasát, h vegye kezelésbe a királynőt, így ő teljesen gyermeki világába menekül.
A királynő és az orvos szenvedélyes viszonyából egy lány születik és ezzel kezdődnek a nyilvánvaló gondok, a viszonyuk nyílt titok, ahogy az apa személye is. A király nincs olyan állapotban, h bármi is érdekelné és tenne valamit, de a hatalomra éhes udvar annál inkább. Minden dekrétumát visszavonják, a királynőt, száműzik, gyermekeitől elszakítják, az orvosnak levágják a karját, majd a fejét stb…
Struensee reformjainak köszönhetően Dánia az akkori kor egyik leghaladóbb állama lett, ám a forradalom, amit Struensee kezdett gyorsan befejeződött és minden olyan lett mint régen, ám törvénytelen lánya révén - akit a dán király sajátjának ismert el - a német orvos utódai Európa összes uralkodócsaládjában fellelhetők még ma is.
1999-ben jelent meg svédül, az alap valódi történelmi tényeken alapul, de részletek, párbeszédek természetesen fiktívek. Nagyon érdekesnek találtam, különösen azért, mert jócskán van valóságalapja, ráadásul bepillantást enged az akkori dán viszonyokba, az udvar életébe, ami számomra, Skandinávia rajongóként különösen tetszett. Sok-sok érdekes, új történelmi infóval is gyarapodtam, szóval jó volt:).
Enquist az egyik legismertebb svéd író, aki újságíróként, drámaíróként és regényíróként is dolgozik. 2011-ben elnyerte a Budapest Nagydíjat, amit az évenként megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében a világ legrangosabb írói, költői közül kikerülő díszvendég vehet át.
Műveiben dokumentarista stílusban, valós történelmi események és személyek révén tárgyal általános problémákat. A mű magyarul Az udvari orvos látogatása címmel jelent meg.
2012-ben film is készült belőle Dániában En Kongelig Affære/A Royal Affair címmel, minden modern dán film főszereplője;), Mads Mikkelsen játszotta az orvos szerepét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése