2019. január 13., vasárnap

Eva Stachniak: Der Winterpalast

A történelmi regény elbeszélője a lengyel származású Warwara, aki árva lányként küzdi fel magát az orosz cári udvarba Erzsébet cárnő komornájának, de közben a kancellár kémje is. Gyorsan megtanulja, h az udvarban semmi és senki nem az, aminek tűnik és hogy senkiben nem bízhat. Bevezet a cári udvar kulisszái mögé, ahol a kis- és nagystílű játszmák zajlanak, mindenki a másik háta mögött ármánykodik, mindenki ki akarja játszani a másikat és csak arra vár, h hátba szúrja.


Szeretők, intrikusok és kémek adják egymásnak a kilincset és Warwara egyetlen barátnője a vele egy idős német Sophie hercegnő, akiből gyorsan Katharina nagyhercegnő lesz, a következő cár felesége. A regény középpontjában is ő áll, kezdetben a szende lány, aki a cárnőt buzgón támogatja, jóhiszemű, nem akar hibázni, de aztán ő is beletanul a dolgokba, 3 gyermeke születik, 3 különböző férfitól és feltehetőleg egyik sem a férjétől, a minimum hóbortos nagyhercegtől. Katharina jól keveri a kártyát és amikor oly sok elszenvedett sérelem után lehetősége nyílik rá, h ő ragadja magához a hatalmat, nem késlekedik, majd még több, mint 30 évig ül a trónon és a történelembe Nagy Katalinként vonul be.
Remekül leírja a 18. század Orosz Birodalmát és bár helyenként kicsit kacifántos lesz a történet, ennek ellenére tetszett ez az orosz törtélem kb. 20 évét felölelő történelmi olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése