2014. július 20., vasárnap

Michel Birbaek: Beziehungswaise

Egy 7 éve együtt lévő, egymást szerető pár életébe csöppenünk, a pasi a mesélő, aki stand up humorista, de épp nem megy túl jól neki, a barátnőjének viszont fut a szekér, Wolfsburgban dolgozik a vw-nél. Szeretik egymást, de alig találkoznak, nincs szex, de nem beszélnek a nyilvánvaló problémákról. Kiderül h a nőnek fél évre Kínába kellene mennie – ez keveri fel az állóvizet, aminek hatására szakítanak. Kapcsolatuk tragédiája, h bár szeretik egymást, hiányoznak egymásnak, állandóan egymásra gondolnak, de a vágy már nincs meg, barátokként tekintenek egymásra és bármennyire is szeretnék, tudják, ez már nem is fog megváltozni.


7 év nagy idő, a kapcsolatokban sokszor jelent fordulatot és sokak életében is 7 évenként állnak be nagy fordulatok. Főhősünk, Lasse életében mindenképpen így van ez, hisz nem csak a kapcsolatának lesz vége, hanem az édesapja állapota is ekkor fordul válságosra és a munkájában sem találja már a helyét.
Sajnos a jó kezdés számomra ellaposodott elég korán, nagyon a stand up-ra terelődik a szó, elég részletesen és közepesen ír válogatásokról fejezeteken át, aztán hosszú-hosszú oldalakon keresztül csak az apja betegségéről tudósít. Tess és a hozzá fűződő fura kapcsolata jelenti csak az állandóságot, gondolom ennek kellene összefűzni a törénetet, de nem nagyon sikerül.
A végén szó sincs happy endről, de minden nyitott fejezet lezárul, az élete minden szinten válaszúthoz érkezett. De legalább újra felébredt, látja már nem csak a negatívumokat, hanem az új lehetőségeket is, végre kimondott és befejezett dolgokat.
Bár annyira nem tetszett, de mindenképpen érdekes könyv volt. Mer egy kicsit szembe úszni az árral és arról írni, mi történik egy kapcsolattal évek múltán, hogy alakul át, mikor elmúlnak az első nagy fellángolások. Nem nagyon lehet tudni, hova fog kilyukadni a történet, de szerintem a lehető legjobb lezárást választotta. A regény főhőse - csakúgy, mint a szerző – dán, naná, h nekem ez azért szimpivé tette az egészet;).
Michel Birbæk Koppenhágában született, de már évek óta Kölnben él, forgatókönyvíró, író és humorista. Mondjuk ez egy másik érdekes dolog volt…a humor…minden nemzet nagyon mást ért alatta, ez ismét kiderült számomra;). Hangulatában, az elbeszélési módban Tony Parsonsra emlékeztetett egy kicsit, főleg az elején, ez lenne egyébként a nekem tetsző irány;).
Bár a borító kevéssé kapcsolódik a történethez, a cím poénos, egy szójáték. A „beziehungsweise” illetvét jelent, de mivel egy e-t, a-ra cserél kapcsolatárvát jelent, ez a szó persze igazából nem létezik, de itt mégis fején találja a szöget.
Évek óta készültem már a könyv elolvasására, most a Várólistám segítéségével végre sikerült!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése