2014. július 13., vasárnap

Jojo Moyes : Weit weg und ganz nah

Jess egyedül neveli matekzseni lányát, Tanziet és volt férje előző kapcsolatából származó fiát, Nickyt. A fiatal nő takarítással és pincérkedéssel keresi a kenyerét, semmire sem jut ideje a munka mellett és így is éppen csak megélnek. Mikor a lánya egy nagyon jó ösztöndíjat kap egy remek iskolába, egyrészről örül, másrészről rá kell jönnie, még azt a keveset sem tudja összeszedni, amit neki kellene finanszíroznia.
Ed Nicholls, az IT bizniszben csinálta meg a szerencséjét, soha nem érdekelte a dolog üzleti része, csak a szakmája, de persze élvezte a mellékhatásként dőlni kezdő pénzt. Jess az ő vidéki házában is takarít, ahol még sosem látták a tulajt, ám amikor forróvá válik a lába alatt a talaj, itt húzódik meg a férfi.


Jess egy kétségbeesett, kilátástalan vállalkozásba fog a gyerekekkel, egyetlen kiútjuk az anyagi csődből egy Aberdeenben rendezett matek olimpia, ahol Tanzie megnyerhetné a tanulmányaihoz szükséges pénzt. Bár Ed finoman szólva sem tesz jó benyomást Jessre, ám az események fura láncolata miatt mégis nem sokára együtt tartanak Skócia felé. Sok-sok bonyodalom és kaland után érkeznek meg, közben megismerik egymást, összekovácsolódnak, megváltozik sok mindenben a véleményük egymásról, két teljesen más világ találkozik. Ed rájön, h milyen más gondjai vannak az embernek, ha nincs pénze, a saját problémái relativizálódnak kicsit, Jessnek pedig az kezd derengeni, h bár nincs pénzük, de nem feltétlenül az jelenti a boldogságot. Persze a két felnőtt főszereplő között szerelem szövődik, ez túlságosan magas labda volt ahhoz, h ne csapja le az írónő;), mégsem degradálnám a regényt szerelmes regénnyé, mert annál sokkal több szerintem. A közös utazás nem ér véget Skóciában, rengeteg minden történik még azután is, a vége felé alig tudtam letenni. Persze az is igaz, h itt már talán a kelleténél gyakrabban nyúl klisékhez, de addigra már annyira magukkal ragadtak a szereplők, h nem érdekelt.
Rengeteg fontos téma kerül elő, a teljesség igénye nélkül: csalás, megcsalás, hazugság, szerelem, szeretet, barátság, betegség, szegénység, kirekesztettség, ezekből egy csodás regényt sző a szerző. Nagyon szépen megírt és elmesélt történet, rendkívül szimpatikus szereplőkkel, megejtő emberi sorsokkal, időnként nagyon filmszerűen elmesélve.
Nekem nagyon tetszett, így jelenleg 2-1-re áll Jojo Moyes nálam, egy nagyon- és egy kevésbé tetszett regénye után, nyerésre áll;).
Magyarul még nem jelent meg a könyv, de gondolom nem fog sokáig váratni magára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése