2014. július 17., csütörtök

Adam Fletcher: Wie man Deutscher wird in 50 einfachen Schritten

A könyvecske megmutatja, hogy lehet valaki 50 egyszerű lépéssel német. Eszem ágában sincs azzá lenni, de az ilyen sztereotípia gyűjtemények mindig is érdekeltek, mert némi igazság azért általában rejlik bennük. Azt kaptam, amit vártam – egy könnyed, szórakoztató olvasmányt, sok bólogatást, de talán nem annyira sztereotípiákat, hiszen nem a bőrnadrágról és a sörvedelésről olvashatunk, hanem sokkal inkább „insider” infókat kapunk, amikat csak az országban élve, vagy rendszeresen németekkel érintkezve tapasztal az ember.


A 30 éves angol szerző először blogot írt, How to be German címmel. A több, mint 1 millió olvasó és a több ezer kommentár hatására kiegészítette, illusztráltatta és ebből lett a könyv.
Felvonultatja a németekre leginkább jellemző dolgokat, ill. azokat a dolgokat, amik a külföldieknek leginkább szembe szöknek. A reggeli fontosságáról, a praktikus öltözködésükről, a német kenyér imádatukról olvashatunk, de nem maradnak ki az Apfelschorle és egyéb Saftschorle szenvedélyeik sem, vagyis az almafröccs és a vizezett gyümölcslé mániájuk. Ám mostanság a többség legszívesebben már bionadét iszik és csakis biot vásárol, mi mást?
Szó esik a németek direkt kommunikációjáról, ami a legtöbb más népnek eléggé megfekszi a gyomrát, azt mondják, amit gondolnak, semmi cukorszirup! Levélben és mailban viszont szeretnek udvariaskodni, a „mit freundlichen Grüßen” elmaradhatatlan kelléke az írásos kommunkiációnak és szintén naggggyon tipikus. Kedvenc vasárnapi szórakozásuk még mindig a Tatort, vagyis a Tetthely, ami anno még nálunk is futott, hát ott még minidg nagyon menő. Bár az angol szerző csak azon van fennakadva, h Németországban szigorúan aznap kell ünnepelned a szülinapod, nem az előtte vagy utána következő hétvégén, szerintem nekünk ez a nagy össznépi szülinapi ünneplés is kicsit szokatlan. Nagyon találó a szórakozásról írt szösszenete is, amit le is fordítottam, mert sok igazság van benne.

A szórakozásnak megvan a helye és az ideje, ezeket előre meg kell határozni és a határidőnaplóba bejegyezni. Minden más könnyelműség és káosz. Szóval ülj le és tervezd meg a napot, a hetet, majd a hónapot. Aztán foglald le a nyaralásodat 2017-ig. Hogy a dolog egyszerűbb legyen, utazz egyszerűen mindig ugyanoda. Mit szólnál Mallorcához? Minden más német is odamegy, szóval valami lehet ott.

Szóval ezért számít Németország 17. tartományának a Baleár-sziget;).
Saját tapasztalataim szeirnt egy nagyon jól összeszedett kis gyűjteményt hozott össze a szerző, tényleg a mai német társadalomra legjellemzőbb dolgokat gyűjtötte össze, nekem időnként nagyon kellett nevetnem:).

2 megjegyzés:

  1. Egy hete érkeztem vissza Németországból és amiket írtál, illetve, amiket a könyv is írt, hogy mik a tipikusan, a németekre jellemző vonások vagy szokások (a reggeli, a kenyér, a tervezgetés, a szülinap), annyira betalál. :) A délutáni kávézás kimarad, meg a sok sport, de gondolom ez is említésre kerül. :)
    Kár, hogy magyarul nem jelent meg a könyv, különben azonnal megvenném. :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, h Te is rájuk ismertél;)

    VálaszTörlés