2013. július 21., vasárnap

Martin Suter: Der Koch

Maravan Sri Lankáról származik, egy elegáns svájci étteremben dolgozik konyhai kisegítőként, holott nagyon jól főz, még otthon tanulta. 5 évesen már egész menüket tudott főzni, 6 évesen, még mielőtt iskolába ment, megtanult írni és olvasni, mert már nem tudta az összes receptet észben tartani. Teljesen elszigetelten éli az életét, sem a svájciakkal, sem a nagy számban a városban élő tamilokkal nincs kapcsolatban, de őrzi és követi népe hagyományait, vallását. Nagyon érdekesnek találtam a történet ezen szeletét, a felvillantott részleteket, apróságokat a az életről Sri lankán, a szokásokat, elvárásokat. Le is döbbentem sok mindenen, pl. h bár eltörölték a kasztokat, de akkor is a megfelelő - már eltörölt - kasztban kell lenned, akár házasodni támad kedved, akár dolgozni, eszerint élnek Svájcban is.


Egy csapásra megváltozik aztán Maravan élete, mikor meghívja az étterembe dolgozó Andreát curryre, ezzel el is csábítja a lányt, ami már csak azért is pikáns, mert a csaj egyébként leszbikus;). Innen jön az ötlet, h az ételek csáberejét ki lehetne használni, így megalapítják a LOVE FOOD-ot.
Kezdetben Maravan és Andrea „szerelmi”-, majd üzleti történetét olvassuk, közben fel-felbukkan egy-egy fejezet aktuális gazdaságról, politikáról, a sri lankai polgárháborús helyzetről, amik engem elég kevéssé kötöttek le, így mikor a hangsúly ezek irányába tolódott és az események a főszereplők életébe is befurakodtak, nem mindig tudtam teljesen követni őket. Sajnos Suter túl sok témát akar összeszőni, világválságot, svájci pénzügyi világot, sri lankai polgárháborút, személyes történeteket, szerelmeket és valahogy a sok bába közt elvész a gyerek… Ráadásul a végéről még hiányzik is valami, számomra kicsit kurtán, furcsán ért véget. Egyébként remekül megírt és többnyire érdekes, de szerintem ez esetben a kevesebb több lehetett volna.
Magyarul A szakács címmel jelent meg, nekem a Várólistámon volt a könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése