2016. június 9., csütörtök

Mhairi McFarlane: Es muss wohl an dir liegen

Már a szerző általam olvasott első könyve is tetszett, de ezért teljesen oda meg vissza vagyok és ez nálam elég nagy szó! Ha őszinte akarok lenni, az eleje nagyon tetszett, aztán volt egy fázis, ahol kicsit uncsi volt, de el lehet képzelni, h milyen lett, ha ennek ellenére mégis imádtam!


A vadítóan vörös hajú Delia már 10 éve együtt van a pasijával, Paullal. Minden rendben velük, már sokszor beszéltek a házasságról, de aztán a nő úgy dönt, kezébe veszi az irányítást és „megkéri” a férfi kezét, nem is sejtve, h ezzel egy lavinát indít el. Nagyjából minden valamire való chick-lit így kezdődik: szakítás a pasival, kirúgják/felmond a melóban, ám az első csavar akkor jön, amikor Delia emiatt – főleg előbbi miatt – még töri is a fejét és itt szembesülünk először a makacs valósággal. 33 éves, az életéből 10 évet „áldozott” a Paullal való kapcsolata építgesésére, házasság, gyerek, boldog élet reményében, bármi is történt, nem tudja eldobni ezt a 10 évet valakivel, akibe talán nem halálosan szerelmes, de szereti, úgy érzi a másik fele, az otthona. Mindenesetre Londonba megy egy barátnőjéhez, önálló életbe kezd, PR-esként kezd dolgozni és közben egyre tűnnek fel a pasik az életében: a fura és nyomulós főnöke, egy arogáns szépfiú újságíró, egy teljesen asszociális IT zseni és Paul is végig a nyomában lohol, mert vissza akarja kapni. A vörös démon mindenkit megbabonáz, méghozzá úgy, h vörös démánsága mellett egy teljesen normális, hús-vér nő, gátlásokkal, komplexusokkal, hibákkal, amik valódi egyéniséggé teszik, pont ezek különböztetik meg a tucatkönyvekben szereplő kirakatbábuktól. Általában eléggé lehet látni már az elején, h kivel kapja meg a főhős a happy endet, itt ez elég sokára derül ki, mert a szerző nagyon jól rejtegeti Adam valódi karakterét Delia és az olvasó előtt, de az azért feltűnik, ahogy adják a kontrát egymásnak és pattognak a szikrák az oldalakon. A végére még tartogat egy számomra meglepő csavart, majd egy utolsót, amit nagyon is elvártam.
A szereplők fantasztikusak!!! Adamet az ajtóm elé, vagy az utamba, de azonnal! Te jó ég, hol van a világon ilyen cuki pasi? De esetlenül tökéletes, nem nyálas, vagy behízelgő, aki mindenben remek, hanem emberien és őrülten szerelmes, megmagyarázhatatlanul.
Sokszor a regényekben abszolút nem értem, miért esnek szerelembe a szereplők, mert nincsenek kidolgozva a karakterek, a cselekmény stb., de itt egy remek példa, h nem kell megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, h miért lesz valaki szerelmes, amikor az ember ezt a történetet olvassa, át tudja érezni és meg tudja érteni az érzelmeket és a vívódást. Mert vívódik egymással a realitás, a „neked ez jár, legyél vele elégedett” és az álomszerű boldogság „hogy jövök én ehheze”. Delia először még át tudja verni magát és a sok szempontból kényelmesebb megoldást választja, de amikor újra lehetőséget kap, h döntsön, már biztosan tudja, másodszorra már helyesen kell döntenie…
Az utóbbi hónapok legjobb olvasmánya volt számomra, imádnivaló szereplőkkel, igényes történetvezetéssel és stílussal, sok-sok nevetéssel és sírással. Volt benne talán néhány – számomra – feleslegesnek tűnő epizód és a közepén azt gondoltam, indokolatlanul nyújtja, mint a rétegtésztát, de a végére be kellett látnom, h ez pontosan így volt jó. Sajnos magyarul nem jelent még meg, de mivel a szerző előző könyve igen, remélem meg fog, csak ajánlani tudom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése