2016. június 4., szombat

Stephen Fry: Hazudozó

Már régen hallottam a könyvről, hosszú ideje várakozott olvasásra, most a várólistámról olvastam el.


A címszereplő Adrian Healey életét követjük nyomon a nagyrészt nem lineáris regényben. Adrian, a szélhámos hazudozó, hol internátusban tanuló diákként, hol már cambridgei egyetemistaként, hol tanárként bukkan fel. A történetet a valóság látsztata, a hazugságok és a fikció mellett homoszexualitás, plágium, sőt gyilkosság is fűszerezi. A fiú személyes sorsát taglaló részek mellett rendszeresen feltűnik egy másik, egy kémregény, amit eleinte elég nehéz hova tenni, de a végén csak belekeveredik a főhősünk a kémes sztoriba is, ám ezúttal őt vágják át, méghozzá alaposan. A szerző anyai nagyszülei a ma Szlovákiához tartozó Nagysurányból származtak, műveiből ritkán hiányzik ezért a magyar szál, most sem kell hiányolnunk.
Rendkívül eredeti, tele angol humorral, angol sztereotípiákkal, nyelvi leleményekkel ez a hazugsággal dúsított fikció némi önéletrajzi ihletéssel. Nekem egy kicsit túl szövevényes volt, ez a több szál, ugrálás tér- és idő között, főleg olyan – sokszor követhetetlen – módon, mint itt, nem az esetem, de a végére meglepő módon összeállt a kép.
Ez az angol humorista, író, színész, regényíró, filmkészítő és televíziós személyiség első regénye, ami 1991-ben jelent meg, magyarul viszont csak 2010-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése