2016. november 25., péntek

Toni Jordan: Tausend kleine Schritte

Ezt a könyvet még azelőtt vettem, h elkezdtem volna könyvolvasón olvasni, szóval igazán joggal került fel a várólistámra.
Az ausztrál Grace a harmincas évei derekán jár, tanárnő volt, de már egy ideje nem tanít, munkanélküli segélyből él. Kényszeresen megszámol mindent: a lépései számát a konyháig, a boltig, a kávézóig, a mákszemeket a torta tetején, csak 10-et vehet mindenből - 10 banán, 10 csirkecomb, 10 sampon. Nem él szociális életet, a jó 70 éve halott feltalálóról, Nikola Tesláról ábrándozik. Véletlenül fut össze a boltban, majd a kávézóban egy pasival, aki randizni hívja és ezzel lassan megváltoztatja Grace életét.


Egy igazi csajos könyvben ezután valószínűleg simán jönne a happy end, Grace felhagyna a számolgatással és boldogan élnének. Csakhogy az élet más és amikor a kényszerek irányítanak, nem olyan könnyű visszaszerezni a gyeplőt. Erre utal a cím is - Ezer kis lépés, amivel talán sikerül. Grace bevállalja a terápiát és látszólag jól is alakulnak a dolgok, de közben a két agya – a rendes és a gyógyszerekkel eltompított – állandó csatát vív egymással egy gumiszobában, igyekszik, de kezdi elveszteni önmagát és ez sok kérdést felvet. Mi a fontosabb? Hogy olyanok legyünk, mint a többség, vagyis „normálisak”? Hogy megfeleljünk, elnyomva önmagunkat vagy legyünk „furák”, de egyediek, boldogok, önmagunkat megőrizve? Az írónő szerintem nagyon jól írja le ezt a nehéz helyzetet és a szereplői számára egy számomra hihető utat mutat, de érdekelne nagyon a folytatás, h hogy működik az életük együtt vagy külön néhány év múlva.
Két dolog, különösen tetszett: Grace nem a tipikus női regény hősnő, bár intelligens és jó humorú, de azáltal, h az életét, a kényszerek és főleg a kényszeres számolás irányítja, jóval „problémásabb” és összetettebb karakter. Tetszett az is, h nincsenek játszmák, taktikázás, egy 35 éves nő és egy 38 éves férfi egymásra találása, szerelme, kapcsolata szerintem más, mint a huszonéveseké és ez itt le is jött, nincs rózsaszín felhő, cukormáz, miegymás, mégis, vagy pont ezért az egész igazi és hihető.
Nagyon tetszett a könyv, sokkal elgondolkodtatóbb olvasmány volt, mint arra számítottam. Az írónő könyvei sajnos nem jelentek meg magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése