2019. szeptember 21., szombat

Mia March: Der Sommer der Frauen

Lolly Weller egy balesetben elveszíti a férjét, nővérét és sógorát, így egyedül neveli a lányát és két unokahúgát, a 13 éves June-t és a 16 éves Isabelt. A kis panzióban, amit Lolly üzemeltet mindenkit lebénít a tragédia, a család életben maradt tagjait nem kovácsolja össze a szörnyű helyzet, nem kerülnek egymáshoz közel, mindenki egyedül próbálja feldolgozni a fájdalmát. Amikor a lányok már felnőnek csak évi néhányszor találkoznak.


Kat, Lolly lánya felnőttként is a panzióban anyjával él, cukrász és arról álmodik, h megnyitja a saját cukiját ill. hogy Európában tanulja tovább a mesterséget, miközben vívódik az érzéseivel a legjobb barátja iránt, aki többet akar, de a lány még jobban elbizonytalanodik, amikor egy másik férfi is képbe kerül. Isabel fiatalon férjhez ment, a férje is elvesztette a szüleit, így még tiniként megfogadták, nekik nem lesz gyerekük. Mikor a nő 30 éves lesz, megváltozik erről a véleménye, de nem tudja meggyőzni a férjét, ami – más dolgok mellett – váláshoz is vezet. June-nak nagy ambíciói voltak, de aztán 2 nap alatt megváltozott az élete, ennek következtében később egyedül neveli a fiát és egy könyvesboltban dolgozik.
A regény elején Lolly összehívja a lányokat, h közölje velük, rákos és segítségre van szüksége. Isabel és June boldogan marad, h segítsen és elterelje a figyelmét a saját problémáiról. Lassan mind a 4 nő közelebb kerül egymáshoz, megismerik és meglepik egymást, erőt adnak egymásnak és újra rátalálnak önmagukra. Végre kialakul anya és lánya; nővér és húg; nagynéni és unokahúgok ill. az unokatestvérek között az a szeretetteljes, bensőséges kapcsolat, amit egész életükben hiányzott. Mindhármuk szerelmi élete is felbolydul, miközben Merly Streep filmesteket tartanak (ami kapcsán én is kedvet kaptam néhány Meryl klasszikus újra nézéséhez) .
Ez a könyv is azzal fogott meg, h életszerű helyzeteket teremt és szerethető szereplőket, akiknek érdekelt a sorsa, nálam általában ez a kulcs. Komoly témákat tematizál és nem csak a felszínt járja végig. Érzelmes, tartalmas olvasmány volt, tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése