2019. november 17., vasárnap

Viola Shipman: So groß, wie deine Träume

Rose egyedül neveli a kislányát, Jerit, a szülei meghaltak, a férjétől elvált. Ápolóként dolgozik, de alig-alig tudnak megélni, ezért mindenképpen szüksége lenne az állásra, amit egy idős ALS-ben szenvedő hölgy ápolására hirdettek meg.


Mattie és Don lassan 50 éve házasok, az életük boldog és sikeres volt, de bármennyire is szerettek volna, nem született gyerekük. Mattie sikeres tájépítész, de ALS-ben megbetegszik. Néhány éve az Ice Bucket Challenge kapcsán lehetett itthon többet hallani erről a betegségről, amelynek során a központi idegrendszerben (az agyban és gerincvelőben) található motoneuronok elpusztulnak. Ennek következtében az akaratlagos izmok - amelyek többek között a mozgás, beszéd, nyelés és légzésért felelősek - gyengülnek, majd a betegség előre haladtával le is állnak.
Rose-nak és a kislányának, Jerinek nincs mása egymáson kívül, ahogy Mattie-nek és Donnak sem, egymásra találnak családként, Rose szülőket, Jeri nagyszülőket kap, az idős házaspár pedig a rég áhított gyereket és unokát, vagyis egy szép egymásra találás története ez. Ezen kívül központi szerepet kap még egy láda, amiben Mattie édesanyja gyűjtötte lányának a „hozományt”, olyan dolgokat, amiket ő is az anyukájától kapott részben még. Az idős hölgy féltve őrzi ezeket a kincseket, de ahogy felbukkan Rose és a kislánya, egyre több minden kerül elő, egy váza, egy kötény és vele együtt történetek, emlékek, amiket tovább ad nekik, így egyaránt kalandozunk a múltban, megismerve a fiatal szerelmese és friss házas Mattie-t és Dont is. Kimondottan a betegségről nem ír sokat, de jól érzékelteti az idős asszony állapotának romlását, hisz először még sokkal aktívabban van jelen a regényben Mattie, míg a idővel inkább csak passzív szereplővé válik.
Bár jól megírt, érdekes és megható a történet, de valahogy engem nem tudott igazán megfogni és lekötni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése