2020. február 20., csütörtök

Cso Namdzsu: Született 1982-ben

A címe és a borítója miatt figyeltem fel erre a könyvre és a fülszöveget elolvasva nem nagyon hezitáltam, rögtön meg is vettem.
Dél- Koreában vagyunk, az 1982-ben született Kim Dzsijong életét követjük végig elég nagy vonalakban. Az egész a nemek közötti különbségekre, a nők hátrányos megkülönböztetésére és helyzetére van kihegyezve.


Ezek között voltak számomra is megdöbbentő dolgok, szerintem az evolúcióból eredő különbségek és olyanok is, amik Magyarországon és a világ nagy részén is hasonlóan működtek, ill. működnek. Dzsijong egy család középső gyermekeként születik és már gyerekkorától kezdve megtanulja, „hol a helye”, nevezetesen a kisöccse után mindig, minden helyzetben. Elnéző és megengedő tanárok az iskolában a fiúkkal szemben, akik viszont nem ismernek pardont, ha a lányokról van szó. Ugyanez folytatódik, sőt hatványozódik az egyetemen és később a munkahelyen. A hátrányos megkülönböztetés, a megbélyegzés és a szexuális zaklatás, a mindennapok része, ami után a lánynak kell elgondolkodnia, kihívó ruházata és viselkedése miatt és őt szidják le ugyanezért. Dzsijong 2 bölcs nőre számíthat, az édesanyjára és később egy felettesére, akik segítik és viselkedésükkel utat is mutatnak. Házas asszonyként, majd anyaként sem lesz könnyebb a helyzete, sőt akkor jön a depresszió, a társadalmi nyomás és elnyomás ill. elítélés miatt.
Mindössze 200 oldal, nagy betűkkel, de nem ezért okozott nekem egy pici csalódást, hanem inkább talán azért, mert számtalan statisztikai adatot sorol fel a könyvben és a végére az volt az érzésem, h ezekre húzott egy „történetet”, egy életet, ami miatt kicsit statisztika szagú maradt az egész. Ezzel együtt helyenként megdöbbentő és tanulságos olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése