2011. október 16., vasárnap

Dan Brown: Angyalok és démonok

Anno láttam a Da Vinci kódot is, majd ezt is filmen, előbbi nem igazán, ez viszont nagyon tetszett, így már akkor elhatároztam , h el szeretném olvasni, ez viszont évekig váratott magára, a Várólistámra is felkerült és most végre eljött az idő:)! Persze nem emlékszem a filmre már hajszálpontosan, de a főszereplő Robert Langdon szerepét a fejemben is Tom Hanks játszotta:), nem is rosszul;).


Az események láncolatának kiindulópontját ez a felfedezés jelenti:
Anyag születik a semmiből. És egy hihetetlen szubatomikus tűzijátéknak lehetünk tanúi. Életre kel egy miniatűr világegyetem. Nemcsak azt bizonyította, h lehetséges anyagot teremteni a semmiből, hanem azt is, h az ősrobbanás és a genezis egyszerűen megmagyarázható, ha elfogadjuk egy hatalmas energiaforrás jelenlétét. Lehet Isten, Buddha, az Erő, Jehova...nevezheti aminek akarja, a végeredmény ugyanaz. A tudomány és a vallás ugyanazt az igazságot támasztja alá: a teremtés anyja a tiszta energia.

A feladat adott: néhány óra alatt megtalálni a Vatikán területén elrejtett, pusztító antianyagot, mielőtt még megsemmisítené a miniállamot és Róma egy részét, közben meg kellene találni a pápa tisztségére legesélyesebb 4 bíborost, akiket elrabolt az ellenség és óránként kivégeznek egyet. Versenyfutás az idővel és egy rég elfeledettnek hitt sátáni gyülekezettel, az illuminátusokkal. Közben bejárjuk Rómát és a Vatikánt, megismerkedünk Bernini műveivel, a hátborzongatóan agyafúrt illuminátusokkal. Ami már az elején feltűnt és nagyon tetszett, h érthetően írja le a filmben időnként nehezebben követhető misztikus dolgokat, pl. hogy mit is kell tudni az illuminátusokról.
Langdon, akit a sátáni szekta szakértőjeként rendelnek Rómába és szemrevaló Dr. Vittoria Vetra mindig egy picivel korábban érkezik a gyilkosságok helyszínére, mégis mindig egy kicsivel később, mint kellene, már csak a megbélyegzett bíborosok haláltusájának lehetnek szemtanúi. Az egész helyzetet súlyosbítja, h a 4 bíboros, a 4 preferiti, vagyis a pápai címre legesélyesebb jelölt, merthogy a pápa nemrég vesztette életét, míg nincs új vezetője a Vatikánnak a camerlengo irányítja a miniállamot, az elhunyt egyházfő fiatal kamarása. Ewan McGregor játszotta a filmben, ő is rögtön beugrott, szóval a másik főszerep a fejemben is neki jutott olvasás közben. A camerlengo szájába igen komoly társadalom kritikát ad az író, leginkább a mindent felülíró és irányító tudományt kritizálja. És egy másik tanulságos idézet tőle:
Semmi sem egyesíti úgy a szíveket, mint a gonosz jelenléte. Gyújts föl egy templomot, és a közösség felkel, összekapaszkodik és dacos himnuszokat énekelve újjáépíti. Nézzétek, hogy idegyűltek ma este. A félelem hazahozta őket. Alkoss modern démonokat a modern embernek. Elmúlt az apátia. Mutasd meg nekik a gonosz arcát…

Van a történetben persze néhány finoman szólva is csodaszámba menő esemény, meg aztán belegondolva kissé fura, h Langdonnak kell mindent csinálnia, a Vatikánt védő szuper svájci gárda konkrétan semmire sem jó – a könyv tanulsága szerint. Az is elgondolkodtató, h a végén kiderül 2 ember kelti életre az illuminátusokat és járatja a bolondját a világgal, két ember keze ér el mindenhova…
Bár alapvetően nem szeretem az ilyen vallásos-misztikus-krimis könyveket, külön-külön sem, nemhogy egyben, de ez mégis nagyon tetszett, bár efelől a film után nem sok kétségem volt.


Kevesebb mint egy nap sűrű és izgalmas eseményeit írja le a több, mint 700 oldalas regény, aminek vége hatalmas csavar, pont ezért derengett még a filmből, de így is nagyon nagy. Jól ötvözi a tudományt a vallással és Róma csodás kulisszáit használva hihető és agyafúrt történetet kreál, sok-sok akcióval és egy csepp romantikával is, nagyon élvezetes olvasmány volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése