2011. október 2., vasárnap

Madeleine Wickham: Die Tennisparty

Madeleine Wickhamet talán ezen a nevén (az eredetin) kevesen ismerik, pedig lehet, h már olvastak is tőle. Merthogy ő a Sophie Kinsella néven igen sikeresen írogató hölgyemény. Már beszereztem tőle a Boltkóros sorozat első 3 könyvét, de még nem kerültek sorra, helyettük inkább első könyvével kezdtem, ami nem jelent meg magyarul.
Most már életem nagyobbik részét töltöttem tenisz rajongó státuszban, nem idegen számomra az éjszakázás 1-1 meccs miatt, voltam több nagy versenyen, vannak értékes relikviáim, aláírásaim, így persze, hogy rögtön lecsaptam erre a könyvre, a címe nagyon sokat ígérő volt nekem:), és nem is okozott csalódást a könyv, bár a tartalmának nem sok köze van a teniszhez.


3 baráti házaspár találkozik egy hétvégi teniszparti alkalmával. Anno egy helyen, egy nem különösebben előkelő környéken laktak, azóta viszont sok minden változott. Az egyik ffinek új partnere lett, ikreik születtek és a felesége vagyona által luxus életet biztosított magának. Egy másik házaspárnak is jobban megy a sora, elköltöztek egy elegáns vidéki házba, csak az egyik család maradt ugyanott, ráadásul a kislányukat szélütés érte.
A teniszparti megrendezésének nem a szórakozás, vagy a baráti együttlét az oka, sokkal inkább az érdekek, össze akarják kapcsolni a kellemeset a hasznossal: rongyrázás a szegények előtt, segítség kérése a gazdagoktól. Eleinte nagyon is élesek a kontrasztok a családok között, ki a szegény és ki a gazdag, a reakcióik a vendéglátóik vidéki házára jellemzőek.
Igazából elég egyszerű történetnek tűnt eleinte, de mégsem az, nagyon nem. Remekül bonyolítja a szálakat az írónő, az egész 2 nap alatt játszódik, a szereplők száma is limitált, csak a teniszpartin részt vevők között bonyolódnak az események, de van itt minden: átverés, lenézés, megcsalás, pletyka, irigység, törtetés, becsvágy, de van megértés, emberség, barátság, szeretet és őszinte segíteni akarás is.
Nagyon tetszett, h a szereplőkből sokkal többet hoz ki, mint amit az ember első blikkre beléjük lát, nem marad meg a felszínen, a sablonoknál, hanem igazi karaktereket rajzol, igazi jó-rossz tulajdonságokkal ruházza fel őket, ezáltal egy valóban olvasmányos és az olvasót foglalkoztató történetet alkotva.
Barátság vagy üzlet? Becsület vagy pénz? Erkölcsi kérdések sorát veti fel és egy hétvége alatt mindhárom család életét fenekestül felforgatja, holott csak egy ártatlan kis teniszpartin vesznek részt.
Egy kimondottan élvezetes, jó regény volt, ami csak még inkább kíváncsibbá tett a Sophie Kinsella könyvekre, amikre hamarosan sort is kerítek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése