2013. május 11., szombat

Chris Cleave: Little Bee

Nagyon tetszett a könyv, egy különleges történet, különlegesen megírva.
2 teljesen különböző nő kapcsolatáról szól számomra a könyv: Bee Nigériából érkezik 14 évesen Angliába, ahol 2 évet tölt egy menekülttáborban. Sarah egy menő női magazin főszerkesztője, csalja a férjét, van egy 4 éves kisfia, aki Batmannek képzeli magát.



Egy fatális véletlen folytán egy nigériai strandon találkoztak először, ez mindegyikük életét örökre megváltoztatta. Mikor Bee-t kiengedik a menekülttáborból Sarahékhoz megy, mert csak őket ismeri Angliában. Andrew, a férj azóta küzd depresszióval és a lelkiismeretével, amióta visszatértek Nigériából, mikor meglátja a lányt, azt hiszi már hallucinál, nem lát más kiutat, az öngyilkosságba menekül. A két nő között nagyon szép barátság alakul ki, támogatják egymást a nehéz időkben, az egyik a múltban, a másik a jelenben áldozza fel magát a másikért.
Sarah 2 évig elfojtotta magában a strandon történteket, ez megmérgezte, ahogy Andrewt is, ahogy Bee felbukkan, abban annak a lehetőségét látja, h valamit jóvá tegyen, nem hagyja h ez az egész őt és a fiát is megölje, segíteni akar Beenek, rendbe hozni a dolgokat, ami persze egyáltalán nem egyszerű vállalkozás, de megpróbálja. A kisfiával Nigériába mennek a lánnyal, akit kitoloncoltak Angliából, a nő könyvet akar írni Beeről és a többi hozzá hasonló lányról, de a sorsát senki nem kerülheti el, Bee sem…
Felváltva mesél Sarah és Little Bee, sokszor ugyanazt, mégis másként. Nagyon tetszett, h állandóan foglalkoztatja az olvasót a történet, közben kombinál az ember, nem lehet előre tudni, h mit, miért, ki, hogy, megdolgoztatja az olvasót, de abszolút izgalmas módon. Használja a késleltetést is, fokozza az izgalmakat, fontos témákat dolgoz fel és közelebb hoz egymáshoz két teljesen különböző világot. Felkavaró, elgondolkodtató regény csodásan megírva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése