2014. május 7., szerda

Nicole C. Vosseler: Der Himmel über Darjeeling

Ez a könyv nem feltétlenül „saját maga miatt” került fel a várólistámra, sokkal inkább azért, mert az utóbbi években rengeteg olyan könyvem halmozódott fel, amik távoli, egzotikus országokban játszódnak Mexikótól Timbuktuig Jamaicán és Suriname-on át, de 1-1 kivételtől eltekintve nem kerültek sorra. Szóval szerettem volna kicsit csökkenteni ezt a kupacot, így került fel a várólistámra ez a regény.


Helena anyja korán meghalt, apja sosem heverte ki az elvesztését, elhanyagolta a gyerekeit, nem iskoláztatta őket. Mikor meghal, hatalmas adósság szakad a gyerekekre Angliában, a fiatal lány nem is tudja mihez kezdjen, majd egy véletlen találkozás alkalmával Ian Nevillenek megtetszik a vadóc, zabolázatlan lány és ajánlatot tesz neki: átvállalja az adósságát, iskoláztatja az öccsét, de cserébe hozzá kell mennie. A lány visszautasítja, de a férfi minden más lehetőséget megakadályoz, ezzel kényszerítve magához. Gyorsan sor is kerül az esküvőre mindenki nagy meglepetésére, hisz Neville nagy nőcsábász, nagyon gazdag, de eddig nem mutatott hajlandóságot a házasodásra. Saját bevallása szerint olyan feleségre van szüksége, aki elkíséri az indiai Darjeelingbe és vezeti vele a teaültetvényét és mivel Helena nem egy finom úri lány, pont alkalmas a feladatra. Neville Indiában született, de hirtelen, immáron gazdagon bukkant fel Kalkuttában, senki nem tud róla semmit. Hosszú út vezet az egzotikus szépségű új világba, ami közben bár a fiatal feleség minden óhaját lesi a szolgák hada, de szeszélyes, kiszámíthatatlan és sokszor durva férjét képtelen kiismerni. Ennek ellenére a férfi fellobbantja benne a szenvedélyt, tetszett ez a szerelmi szál, ahogy ez a két – látszólag - teljesen különböző ember, egymásra talál. A Himalája lábánál fekvő Darjeelingben Helena gyorsan beleszokik a feladatokba, kivirágzik, bár egyre nyilvánvalóbb, h férje sok mindent titkol előle, időnként hosszabb időre eltűnik. Talán örökre így éltek volna egymás mellett, de nem igazán egymással, ha nem keveri fel az állóvizet egy másik férfi, alternatívát mutatva ezzel a nőnek. Hirtelen már ketten küzdenek a bizonytalan Helenáért és végre kiderül Ian múltjának titka is. Ez amolyan történet a történetben, ami bár érdekes, de szerintem kicsit hosszúra sikerült, majdnem a könyv felét teszi ki, ezt kicsit sajnáltam, mert engem jobban érdekelt volna Helena és Ian története.
Ezzel együtt is tetszett a könyv, persze nem egy irodalmi üstökös, meg egy remekmű, de hosszú idő után kötött le igazán. Nem akart több lenni, mint ami: egy erős történet, Indiával, szerelemmel, történelemmel, fordulatokkal fűszerezve, amiben nem kell minden szó után valami borzasztó mély értelmet keresni, őszintén egy fárasztó nap után, jobban tudok valami ilyesmit értékelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése