2014. május 31., szombat

Kiera Cass: Selection

Meglepően jókat olvastam róla és mivel épp megint valami könnyed olvasmányra vágytam, de nem a teljesen szokásos chick-litre, belekezdtem. Az elején eléggé de ja vú-m volt, emlékeztetett Az éhezők viadalára, több szempontból is.


Illeában vagyunk, ahol a lakosságot csoportokra bontották 1-től 8-ig, America és családja az ötösben vannak, művészek, a lány zongorázik, hegedül, énekel, az apja és a bátyja szobrászok. Szerelme viszont szolgáló a 6-os csoportból. Kapcsolatuk titkos, hisz bár America sem előkelő származású, de mégis Aspen felett áll, aki számára elviselhetetlen a gondolat, h lehúzza magához a szerelmét, ezzel éhezésre, nélkülözésre kényszerítve.
A szerelmesek életét egy - a királyi palotából érkező – levél bolygatja fel: a trónörökös, Maxon herceg nagykorú lesz és feleséget keres, minden 16 és 20 év közötti lány jelentkezhet a castingra. Bár Americának nincs sok kedve, de anyja unszolja és Aspen is biztatja, h próbálja meg, nem akarja megfosztani a lányt egy ilyen lehetőségtől. Persze kiválasztják a vörös hajú szépséget és hipp-hopp a palotában találja magát, ahol megismeri a királyi családot és addig soha nem látott pompában van része, ráadásul automatikusan előrelép 3-assá.
Kezdetben csak barátságot tud elképzelni a herceggel, annak ellenére, h a búcsú nem sikerült parádésra Aspennel, de gyorsan egy szerelmi háromszögben találjuk magunkat, ahol nem csak a trónörökös, hanem az immár 2-es Aspen is felbukkan, palotaőrként. Lopott csókok itt-ott, ezzel és azzal is, vívódás, tanácstalanság, repdeső pillangók a gyomorban. Mindeközben egy utópikus országban vagyunk, már túl a IV. világháborún, Amerika eladósodott, nem tudta kifizetni Kínát, aki megszállta az országot és az így Kínai Egyesült Államok lett:O. Bár Illeá jelenleg is háborúban áll, a palotában mégis pompa és bőség van, de folyamatosan veszélyeztetik az itt élő lányokat és királyi családot a lázadók, ezért Maxon úgy dönt, nem húzza a dolgot, hanem azokat a lányokat, akikkel úgysem tudna elképzelni semmit, hazaküldi, így hatan maradnak, az elit, persze Americával az élen.
Innen folytatódik a 2. része a hercegnős-castingshow könyvnek, ami egészen tetszett nekem is. Meglepő ötvözet a modernnek éppen nem mondható királyság inéztményébe egy castingshowt vinni, de működik. Tetszett ez az egészen fura világ, amibe a történetet elhelyezte a szerző, bár talán jobban kidolgozhatta volna, időnként elég homályosak a dolgok és kissé elnagyoltak.
Magyarul A párválasztó címmel jelent meg a regény és már a trilógia mindhárom része kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése