2014. május 27., kedd

Rachel Joyce: Die unwahrscheinliche Pilgerreise des Harold Fry

Harold 65 éves, egy nap levelet kap egy régi barátnőjétől, aki egyszer segített rajta, h egy hospisban van és rákos. A férfi válaszol– de mit lehet erre írni? Elmegy, h feladja a levelet, közben morfondírozik és csak megy egyik postaládától a másikig, majd a következőig. Végül rádöbben, h nem küldhet a nőnek egyszerűen csak egy levelet, oda kell mennie, méghozzá gyalog! Csakhogy Quinnie egy 800 km-re fekvő helyen van…így kezdődik Harold Fry nem mindennapi „zarándokútja” Devonból Berwick upon Tweedbe.


Közben persze gyorsan rájön, h a lelkesedés nem minden, nincs felkészülve erre az útra, semmilyen értelemben. Az út során sok emberrel találkozik, akik segítenek neki, akiknek beszámol a tervéről. Harold útközben csodálja az eget és a tájat, elgondolkozik az életen, felidézi a gyerekkorát és a saját családi életét, az emlékein mereng. Sokat gondol a feleségére és a fiára, Davidre, akivel nincs jó kapcsolata, mindig is csak távolról szerette, követte az életét. Közben a neje, Maureen is rájön, h hiányzik a férje, hibásnak érzi magát, h elment, pörölt vele, szapulta, vagy leginkább észre sem vette, az utóbbi években megfagyott köztük a levegő, alig kommunikáltak.
A nagybeteg Queenie, akinek senkije sincs, valóban kitart és közben hirtelen felkapják Harold sztoriját az újságok és a tévék, önkéntesek kezdik követni és csatlakoznak hozzá, de hamar átveszik az uralmat a szponzorok, a látszat és a szerencsevadászok, akik meg akarják mondani Haroldnak, h mi merre hány méter…- undorító, de ez a realitás és a 21. század. Queenieről hablatyolnak, akit nem is ismernek, fogalmuk sincs semmiről, de meg akarják mondani a tutit. Szerencsére azért Harold józan esze győz, kitart eredeti terve mellett és még sikerül találkoznia Queenievel, de közben sokszor le kell győznie magát, már majdnem feladja, de végül célba ér 87 végiggyalogolt nap és 1009 kilométer után.
A végén van egy csavar, ami sok mindent megmagyaráz, miért alakult Harold és Maureen házassága úgy, ahogy, miért volt a sok keserűség, a ki nem mondott szavak. Ez a fordulat engem igazán meglepett, mert nagyon jól el van altatva az olvasó… Harold zarándokútja a házaspár mindkét tagját megváltoztatja, újra megtalálják magukban a szeretetet, a megbecsülést a másik iránt, végre képesek továbblépni, a másik hiánya ráébreszti őket az igazi érzelmeikre és a valóban fontos dolgokra.


Az elején úgy elolvasgattam, de nem izgatott különösebben, de ahogy haladtunk előre az eseményekben egyre jobban tetszett, egyre inkább megfogott a történet és a szereplők, a végére pedig már igazán örültem, h felkerült a várólistámra és végre elolvastam. Nagyon jó, olvasmányos stílusban megírt regény, tele értékes gondolatokkal, fontos mondanivalóval. Magyarul Harold Fry valószínűtlen utazása címmel jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése