2014. május 11., vasárnap

Matthew Quick: Silver Linings

Igazából a film volt tervben, de könyv lett belőle, így sem jártam rosszul.
Pat 30 éves és jelenleg nincs együtt imádott feleségével, Nikkivel, akit elhanyagolt az utóbbi időben. Középiskolai tanárként dolgozott, 3 csapatot is edzett, mígnem a felesége megelégelte ezt. Azóta a férfi egy intézetben töltött egy kis időt, míg az anyja végre hazavitte a megszállottan edző férfit. Lassan derül ki, h valójában nem 30, hanem már 34 éves, 4 évet volt az intézetben és már 4 éve nincs együtt Nikkivel. Ezalatt az idő alatt nem csak a saját életében történt sok minden, amiről lemaradt: a bátyja megnősült, a legjobb barátjának van egy kislánya.


Egyetlen célja, h újra visszakapja Nikkit, akinek vágyát a különélésre a végletekig tiszteletben tartja: nem keresi, fel sem merül benne, h kapcsolatba lépjen vele. Azért edz minden nap keményen, h tetsszen a feleségének, szépirodalmat olvas, h majd imponáljon az angoltanár Nikkinek és mindenkivel szemben inkább kedves akar lenni, mint az igazát hajtani. Közben terápiára jár, na meg persze az Eagles meccseire a bátyjával.
Majd feltűnik a színen a kissé fura Tiffany, aki Pat legjobb barátjának a sógornője, meghalt a férje, elvesztette az állását és úgy tűnik tapad Patre, aki inkább lerázná, hisz neki ott van Nikki. A nő vár rá, mikor megy futni, megy vele, ill. fut utána és bár a férfi le akarja rázni, egy idő után különleges kapcsolat alakul ki közöttük.
Miközben Pat úgy hiszi az élete egy film és optimistán várja a happy endet, az olvasó végig azon matekozik, h mi történt: hol van Nikki? Mit követett el Pat? Apró utalások vannak, de ezek inkább csak még kíváncsibbá teszik az embert.
Aztán amikor Pat fejében összeáll a kép, mi is megtudjuk mi történt. Bár főszereplőnk a könyv „elítélendő”, esendő figurája, mégis vele éreztem, hiszen egy nagyon szimpatikus valaki, akinek sokszor – a betegségéből fakadó - gyermeki gondolkodása, ártatlansága nagyon megkapó volt. Igazán meghatott az is, ahogy viselkedett az anyukájával, ahogy gondolkodott róla. Egyébként is, bár a családjuk közel sem tökéletes, de az író egy hús-vér családot mutat be, igazi problémákkal, valódi karakterekkel. Pat szeme kinyílik a regény végére és nem csak a dolgok, hanem az emberek is helyükre kerülnek.


Remek stílusban megírt, érdekes könyv, nagyon tetszett, magyarul Napos oldal címmel jelent meg. Kíváncsi vagyok továbbra is a filmre és arra, hogyan oldottak meg ott néhány dolgot. Patet Bradley Cooper, Tiffanyt pedig Jennifer Lawrence alakítja, Pat apukáját pedig Robert de Niro. A film 2013-ben 8 Oscar jelölést zsebelt be, de csak Jennifer Lawrence tudta díjra váltani a jelölést a legjobb női alakítás kategóriájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése