2014. szeptember 7., vasárnap

Khaled Hosseini: Tausend strahlende Sonnen

A regény két összefonódó női sorsot mutat be Afganisztánból.
Mariam törvénytelen gyerek a 60-as évek Afganisztánjában. Mikor megkeseredett anyja felakasztja magát, a 15 éves lány az apjához kerül, de pár nap után „túladnak rajta”, hozzáadják a nála 30 évvel idősebb Rashidhoz, aki Kabulban él és cipőkészítő. Ő burkát kényszerít rá, kegyetlenül bánik vele, különösen miután Mariam többször is elvetél.
Laila a szomszédban lakik tanár apjával és a két fiát sirató anyjával. Gyermeki barátság, majd az első szerelem fűzi Tarikhoz, az egyik lábát elveszített szomszéd fiúhoz, akitől aztán teherbe esik, de mire mindez kiderül a fiú már Pakisztánba menekült.


Mikor a 14 éves Laila családja is épp rászánja magát, h elhagyják Kabult, egy rakétabecsapódásban meghalnak a szülei, ő pedig megsérül. Rashid talál rá és menti meg, majd Mariammal ápolják. Persze a cipész nem önzetlenül teszi mindezt, miután elhiteti Lailával, h Tarik meghalt, feleségül veszi a 14 éves lányt, hisz a többnejűség megengedett Afganisztánban. Laila tisztában van vele, h egyedül esélye sem lenne, pláne terhesen, ezért egyezik bele a házasságba és elhiteti a férjével, h a kislánya az övé.
Mariam és Laila eleinte konkurenseket, ellenségeket látnak egymásban, de egy idő után rájönnek, h csak egymásra számíthatnak kegyetlen férjük házában. Anya-lánya kapcsolat alakul ki közöttük, majd Laila megszüli a várva-várt fiút Rashidnak. Ám amikor Tarik visszatér Kabulba egy pillanat alatt fordul fel a szereplők élete, majd Mariam feláldozza magát a szeretteiért, míg Laila új életet kezdhet Tarikkal és a gyerekekkel.
Az író nem kíméli hősnőit, bár valószínűleg nem is erről van szó, hanem inkább arról, h egyszerűen csak reálisan írja le a történetet. Elképesztő kegyetlenség és megdöbbentő primitívség minden szinten, ahol az emberi élet mit sem számít. Nem csak a szereplők életét követjük figyelemmel, hanem az ország sorsát is, a király elleni államcsínytől, a kommunista puccson, a szovjet megszálláson, a tálibok uralmán át egészen a tálib rezsim bukása utáni újjáépítésig követhetjük a sok nemzetiségű ország és hőseinek sorsát. Nagyon érdekes volt egy számomra távoli ország hányatott történelméről olvasni, ami az elmúlt években a világ sorsára is kihatással volt.
Az afgán születésű Khaled Hosseini amerikai író és orvos. Eddig három regénye jelent meg, ez volt a második. Magyarul Ezeregy tündöklő nap címmel adták ki. Én még biztosan fogok olvasni a szerzőtől, csak ajánlani tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése