2014. szeptember 2., kedd

Nancy Grossman: Draußen wartet die Welt

Újra amisokról olvastam és megint sok érdekességet tudtam meg erről az életformáról.
Eliza, a 16 éves lány a Rumspringája alatt – ez az az időszak, mikor megismerheti az angolok, vagyis a nem amisok életét és kicsit „kiéheti” magát – mindenképpen el akar menni otthonról, így kapóra jön egy babysitter ajánlat Chiacagóból. Bár a szülei, főleg anyja eleinte hallani sem akarnak erről, végül mégis elengedik, mert bizonyos esetekben a gyerekek azért szegülnek az életmódjuk ellen, mert nem kaptak elég szabadságot, h megismerjék mindazt, amit elszalasztanak.


Minden felfedezés és rácsodálkozás ebben az Eliza számára új világban, hisz ahonnan jön, ott nincs elektromos áram, mobil, a gombokat őrületes hivalkodásnak tartják és a fényképet a lélek elrablásának. Gyorsan megtanulja viszont a technika vívmányait használni és becsülni, hisz elvégzendő munkáját jócskán leegyszerűsítik és lerövidítik, így bőven jut ideje Joshra, akivel egy tipikus tini szerelmet élnek át. Eliza felfedezi az öltözködés örömét, a sminkelést, a mozit, a bulikat, az alkohol mámorát. A regénynek ez a szakasza annyira nem tetszett, itt hirtelen tinikönyvbe ment át, ami nem tett túl jót neki szerintem.
Azonban lassan kiderül, h Eliza rendkívül szigorúnak és merev amisnak megismert anyjának álarca mögött más van, ő is uazt élte át mint a lánya: beleszeretett az angolok életébe és egy angol fiúba, sőt nála tovább is bonyolódtak a dolgok. Ez számomra egy nagyon érdekes, meglepetés szál volt, ráadásul kombinálta az írónő egy másik amis problémával: kiderül, h Eliza anyjának van egy húga, aki elhagyta az amis közösséget, h ahhoz menjen férjhez, akit szeret.
Kimondva, kimondatlanul nagy a dilemma az amis lány számára, mert bár vonza és csábítja az új világ, de véglegesen választania kell, hol marad, nem ingázhat kedve szerint régi és új élete szerint. Sok mindent megél és megtapasztal Eliza ebben az időszakban, de nem csak jót…lassan rájön új barátai felszínességére, a modern világ kegyetlenségeire és megtanulja értékelni, más szemmel látni az amis életet. Rájön, h egy csomó mindent nem szeretne igazából az angolok világában, csak az elvi lehetőségre vágyik, h mindez számára is elérhető legyen. Felismeréseivel egyidőben remekül érzékelteti az írónő Joshal való kapcsolatának változását is. A történet néhány hónapja alatt Eliza kihasználja a rendelkezésére álló időt, közben felnő és végül felelősségteljes, jó döntést hoz.


Helyenként igazán szívbemarkoló történet egy zárt világból való kitörésről, ami egy kicsit a szigorú amis álarc mögé is bepillantást enged.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése