2016. április 21., csütörtök

Fábián György: Szent László-vér

Tavaly olvastam az újságíró-író első könyvét, a Mária -fegyvert és most erős déjá vu-m van. Persze ez nem csoda, hisz ez a történet is Győrben játszódik, ugyanazok a főszereplők: a rámenős újságíró Farkas, egykori kedvese a vörös, dögös MI6 ügynök ír Angelica, az ex-vatikáni ügynök Andrea és párja a nyugalmazott Fabiani őrnagy. A téma is történelmi/szakrális ezúttal is, most Szent László lovagkirály és a Győrben őrzött hermája köré szőtte az akcióregényét Fábián György. Az első néhány fejezetben ugrálunk a helyszínek és az évszázadok között, elég nehezen körvonalazódott nekem, h mire is akar kilyukadni…


Az események 2015. június 27-én szabadulnak el, a körmenet napján, ami minden évben a Szent László hermával kerül megrendezésre Győrben. Alapvetően a hét vezér vérszerződésétől indulunk és a génsebészetig jutunk, a kettő elegyéből pedig az jön ki, h akár újraéleszthető lenne az Árpád-ház. Persze mindez rendkívül rafináltan és szövevényesen van tálalva, a regény ezúttal is tele van akcióval, hisz a tét óriási és a felkentek serege nem válogat az eszközök között.
Tetszettek a történelmi részek és ismét kimondottan izgalmasnak találtam, h a történet a szülővárosomban játszódik, pluszt adnak az ismerős helyszínek és az, h jó néhány szereplőre könnyedén rá lehet ismerni, bár ugyanez időnként kicsit bohózatba is vitte számomra a dolgot pl. a Szúnyog szigeti golyóálló üveges házat elég nehezen tudom elképzelni mosolygás nélkül;).
Ahogy a Mária-fegyvernél, itt is túlzottnak tartottam az akciót ebben a sok szálon- , és sok korban játszódó, nagyon összetett és bonyolult történetben. Ráadásul, mintha ez még nem lenne elég, fejezetenként ugrálunk térben és időben, ezt nagyon nehezemre esett követni. Ami még picit zavart, h nagyon összemosódnak szerintem a történelmi tények a legendákkal és kitalációkkal, persze tudom, ez egy fikciós regény, de talán belefért volna a végén egy gyors áttekintés nagy vonalakban a valós történelmi tényekről, feltételezésekről és szabadon kitalált részekről.
Mindezek ellenére, összességében tetszett ez a pörgős történelmi-akció regény.
A könyvért köszönet a book&walknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése