2017. október 8., vasárnap

Jan-Philipp Sendker: Herzenstimmen

A könyv a Das Herzenhören (Hazatérés) folytatása. 10 év telt el azóta, h Julia Myanmarban járt, apja történetének nyomában és nem csak arra, hanem bátjyára, U Ba-ra is rátalált. Azóta sem tért vissza hozzá, ígérete ellenére se, levélben tartják a kapcsolatot, ami viszont egyre lazább lesz közöttük. A nő továbbra is New Yorkban él meglehetősen magányosan és ügyvédként dolgozik, ez életének az értelme. Bár már egy ideje érzi, h valami nincs rendben vele, az életével, ez végképp bebizonyosodik, amikor hangokat kezd hallani.


A hang olyanokat kérdez tőle, mint pl. Ki vagy te? Miért vagy egyedül? Miért nincs gyereked? stb. Semmi nem segít a hang ellen és végül hirtelen felindulásból Myanmarba utazik, rég nem látott bátyjához, aki egész más módon hallgatja és érti meg a problémáját, mint a nyugati orvostudomány. Elég egy emberhez elvinnie és máris tudják, Nu Nu, egy szegény asszony „él benne”, ő a hang, akinek megismerjük szívszorító történetét. Újra a múltban jártunk tehát, tele spiritualitással, miszticizmussal, ami ezúttal sem nagyon tetszett. Pont ezért elég nehezen birkóztam meg a könyv kb. háromnegyedével, nem igazán hiszek az ilyesmiben, így eléggé szkeptikus voltam.
Aztán a vége, ahol a 2 könyvön át meglehetősen „semmilyen” Julia egy férfi keresésére indul, aki a történet kulcsa lehet és megismeri ezt a férfit, érdekelni kezdett a sztori újra. De a vége újra inkább csalódás volt, túl nyitott, számomra sok ponton következetlen, fontos kérdéseket hagy teljesen megmagyarázatlanul, lezáratlanul.
Ez is megjelent magyarul, Szívszelídítő - Avagy a szeretet, a megbocsátás és a szabadság ereje címmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése