2020. április 13., hétfő

Marie Bendict: Frau Einstein

Újabb hangoskönyv a karanténkonyhás ténykedéseim alatt. Mindenki hallott már Albert Einsteinről, de tudunk bármit is a feleségéről? Én nem tudtam…
Mileva eszére már egészen kicsi korában felfigyelt az édesapja. A család szerb, az Osztrák-Magyar Monarchiában élnek, ahol lányként a tanulás nincs napirenden. A család kitartó munkával mégis eléri, h Zürichben tanulhat az egyetemen matematikát és fizikát egyetlen nőként az évfolyamon.


A félénk, önbizalom hiányos lánynak nem tesz jót, ahogy a tanárai kezelik, nem csak női mivolta, hanem még szláv származása miatt is hátrányos megkülönböztetésben részesül részükről, de szerencsére ott van a mindig kócos Albert Einstein, akivel először barátok, majd szerelmesek lesznek. Mileva sokáig magának sem akarja bevallani az érzelmeit, mert nem akarja a szerelem miatt feladni mindazt, amit elért, nem akarja, h egy férfi eltántorítsa attól a tudományos pályától, amiről mindig álmodott. Bár a fiú családja nem ért egyet a választásával, a szerelem mégis beteljesedik, olyannyira, h Mica állapotos is lesz. Anyagi problémák miatt nem tudnak összeházasodni, a lány a szüleinél ad életet a kislányuknak és rájuk is hagyja, h visszamenjen Einsteinhez. Az anyaság megváltoztatja az ambiciózus nőt, a kislányáért mindent feladna. Mire a pár összeházasodik már elég távol van a kezdeti szerelem, túl sok minden történt és Einstein túl sok érzéketlenséget követett el. Einstein önzősége egyrészről elképesztő, másrészről a zseniknél nem túl meglepő. Ami viszont számomra az volt, h – legalábbis a könyv szerint – a feleségének legalább akkora szerepe volt a relativitás elmélet felfedezésében, mint neki, mégis ő volt az, aki Mileva nevét nem engedte megjelenni. 2 fiúk születik még, a feleség kiteljesedik az anya szerepben, amivel együtt jár a háziasszony szerep, amibe a nő ambíciói ellenére Einstein belekényszeríti, kimondva ezzel a kapcsolatuk halálos ítéletét, hisz bár ő várja el a háziasszonyi teendők elvégzését a feleségétől és akarja, h ezekkel foglalkozzon – a könyvből az derül ki, h ezzel konkurenciaként távol is akarja tartani a tudományoktól – viszont pont ezért nem is érdekli már háziasszonyként a felesége, ördögi kör. Nem túl meglepő módon ezek után a kapcsolatuk válással ér véget.
Érdekes volt Frau Einstein E/1. sz elbeszélése, még ha leginkább fikció is. Szokás szerint most is az volt a problémám h nagyon összemosódik a valóság és a fikció és az ember nem igazán ismeri ki magát, mi a tény és mi a kitaláció. Főleg a feleség tudományos szerepe érdekelt, h mi az igazság, azt találtam, h nagyon vitatott kérdés, mekkora szerepe volt Einstein korai munkásságában. A tudománytörténészek jelenlegi konszenzusa, h Milevának nem volt számottevő tudományos hozzájárulása. Einstein a kapcsolatuk után is termékeny tudós maradt, míg a volt felesége soha többet nem hallatott magáról tudományos téren és ő maga sem állította soha, h szerepe volt férje tudományos sikereiben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése