2020. április 5., vasárnap

Jens Andersen: Astrid Lindgren – Ihr Leben

Nagyon régen megvan már ez a biográfia, most végre nekiveselkedtem.
Astrid Ericssonként született a híres svéd írónő egy kisvárosban, ahol iskolái elvégzése után a helyi lapnál kezd dolgozni gyakornokként. Fia születik, amikor még nincs 20 éves, miután a nála jóval idősebb és sok gyerekes főnökével bonyolódik kapcsolatba. Koppenhágában szüli meg a kisfiát, aki ott pár évig nevelőszülőknél él. Közben Astrid állást kapott a Királyi Automobil Klubnál és Sture Lindgrenhez – az autóklub irodavezetőjéhez – ment feleségül. Magukhoz veszik Astrid kisfiát, Lassét és hamarosan megszületik a lányuk, Karin is. A 30-as évek elejétől kezdenek novellái név nélkül megjelenni. Harisnyás Pippi figurája 1941-ben születik meg, amikor a lánya betegen feküdt otthon és kitalálta ezt a nevet. A történet Karin születésnapi ajándéka lett. Ezt az első kéziratot még elutasították, de innentől kezdve Lindgren megállíthatatlan, sorra írja a gyerek beststellereket, sikere óriási.


Majdnem 25 évig volt Svédország legnagyobb gyerekkönyv kiadójának és főszerkesztője és persze legsikeresebb írója is. Idősebb korára kezdett társadalmi kérdésekkel foglalkozni és politizálni. Az őt foglalkoztató témák igen széles skálán mozogtak a svéd adópolitikától a rasszizmuson és az állatvédelmen át egészen az atomerőművekig. A 70-es évek második felére Skandinávia történetében egyedülálló módon lett íróként politikai véleményformáló. 1986-ban meghalt a fia, Lasse, ami nagy csapás volt az írónőnek. 1998-as szélütése után életkedve már nem nagyon tért vissza, 94 évesen, 2001-ben hunyt el. Temetésén a kormány és a miniszterelnök mellett a svéd királyi család is részt vett, 100 ezer további gyászoló mellett.
Astrid Lindgren a világ egyik legtöbbet fordított írója, könyveit 106 nyelvre fordították le és 165 millió példányban keltek el.
Bár az utóbbi években nagyon szívesen olvasok életrajzokat, de ez nem nagyon tetszett. Talán mert időnként picit – időrendi szempontból – csapongó volt és mert az eddigi személyek, akikről olvastam érdekesebbek voltak számomra, vagy legalábbis jobban érdekeltek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése