2011. december 23., péntek

Daniel Glattauer: Weihnachtshund

Az e-mail regényeivel (Gyógyír északi szélre, A hetedik hullám) nálunk is népszerű osztrák író egyik első regénye volt ez, 2000-ben jelent meg, magyarul nem kapható.
Ahogy a cím is mutatja (Karácsonyi kutya) igazi karácsonyi történetről van szó, „hangulat hozónak” is szántam, be is jött.


December 1-től 24-ig olvashatjuk az eseményeket 24 fejezetben. Max, a kisstílű újságíró és Katrin, a hivatalosan szemész asszisztens, de valójában a szemész munkáját végző nő érdekes módon találkoznak. Max ugyanis a karácsonyt a Maldív szigeteken akarja tölteni és a kutyáját, Kurtot egy hirdetés segítségével szeretné elpasszolni az ünnepekre. Katrin tökéletes lehetőséget lát a kutyában, h ne kelljen a szent estét, mely egyben a születésnapja is – ráadásul a 30. - a szüleivel töltenie, ahova kutya garantáltan nem tehetné be a lábát.
Nem csak a 3 főszereplőt ismerjük meg, hanem a felvillanó események által, a félelmeiket, kudarcaikat, családjukat, életüket is. Afelől nem nagyon lehet kétség, mi lesz a történet vége, de december 24-ig sok akadállyal, félreértéssel, évek óta kísértő démonokkal kell megküzdeniük a szereplőknek, mindezt Glattauer remek stílusban, számomra nagyon szórakoztató módon mesélte el.
Nagyon poénosan jellemzi Kurtot, a kutyust, aki kb. a világtörténelem, de legalábbis a világirodalom leglustább teremtése;), de még őt is felvillanyozza Katrin és az egyre szaporodó kósza szikrák.


Bizonyos szempontból újszerű szerelmi történet, egy nem mindennapi kutya, a fel-fel bukkanó Bécs, na és karácsonyi hangulat -nagyon kellemes és szórakoztató olvasmány, igazi karácsony váró volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése