2012. február 8., szerda

Charlotte Roche: Schoßgebete

Charlotte Roche első könyvének sikere után nagy csinadratta volt a 2. megjelenésénél, de hamar kiderült, h ez nem lett olyan ütős, így a siker is mérsékelt maradt – ezt szűrtem le legalábbis előzetesen. Elolvasva szerintem nézőpont kérdése, h melyik könyve „jobb”. Nyilván, aki olvasta a Nedves tájakat, annak nem túl meglepő a helyenként ’lényegre törő’ és igencsak szexuális fogalmazás, így persze, h nem üt akkorát, mert eleve ezt várja az ember.


Kicsit az az érzésem, h megírta a Feuchtgebietét, azzal berobbant a köztudatba, mert pikáns, merész, erotikus és tabudöntögető volt. Majd jött a 2. könyve, amiben az 1. után nem lehetett elszakadni ettől a vonaltól, van is benne néhány hasonlóan szexuális tartalmú dolog, de sokkal kevesebb, mint emlékeim szerint a másikban. Persze a könyvet most is a szex témával akarták eladni, a TV Totalban is volt vendég Roche a megjelenéskor, akkor hallottam a könyvről, persze ott is egy szex részletet olvasott fel, pedig az itt abszolút mellékszál, amit az 1. könyvénél nem lehetett elmondani. A szexleírások csak mintegy keretbe foglalják a történetet.
Egyébként elég könnyen össze lehet foglalni a regényben leírt 3 nap történéseit a 33 éves Elizabeth életében: Kedd-szex, szerda-orvos, csütörtök- bordélyház. Na meg persze a napi foglalkozások a terapeutájánál.
Mert hogy ez a történet csak első blikkre játszódik a jelenben, ahol a főszereplőnek van egy nálánál jóval idősebb férje, egy lánya egy másik pasitól és amiben ő akar lenni a legjobb anya, a legjobb feleség, a legjobb szerető és a terapeutájának a legjobb páciense is.
A másik szál a terápia alatt kúszik be a történetbe és lassan, de biztosan háttérbe szorítja a jelen eseményeit, mert az élete története a múltban játszódik, a múltban történt események határozzák meg őt, az életét. Egy 8 évvel ezelőtti baleset teljesen megváltoztatott mindent. Elizabeth az esküvőjére készült Londonban és egy autóbalesetben életét vesztette a 3 oda tartó testvére, akik közül kettő még gyerek volt. Természetesen az esküvő elmaradt, a kapcsolat nem bírta ki ezt a csapást, de „vigaszként” megszületett belőle a kislányuk. De vajon jól van az, h mikor a lányára gondol, a 3 halott testvére és szörnyű tragédiájuk is mindig eszébe jut? Ezek a történések, amiknek a feldolgozásába pillantunk bele, adnak a könyvnek egy egy komoly, mély árnyalatot.
Van Charlotte Roche könyveiben és magában is valami fura, valami bárgyúság, valami kis bugyutaság, nem tudom jobban kifejezni. Érdekes, talán egy másik írónál sem tapasztaltam, amit nála, h a főhősnőit 1 az 1-ben úgy képezelem el, mint amilyen ő, pedig kb. ha 3x láttam ill. hallottam. Mert az írónő és a főszereplői is egy nagyon érdekes keveréket adnak: egyrészről van bennük egy nagyon frivol ’dög’, másrészről viszont egy abszolút szende, naiv kislány.
Vannak természetesen hasonlóságok az első könyvével, itt is kendőzetlenül ír a szexualitásról, bár jóval kevesebbet és másként, mint az 1. könyvben, más generációról van szó itt már. Itt is fellelhető helyenként, h polgárpukkasztásra utazik és a higiéniát, mint olyat itt is elég nagyvonalúan kezelik a szereplők.
Arra magamtól is rájöttem, h bizonyos részei önéletrajzi ihletésűek, de mikor olvastam, h a 3 testvére tényleg akkor veszítette éltét, mikor az ő esküvőjére mentek, kirázott a hideg…és kicsit jobban utána olvasva Charlotte Roche életének, kiderült, h a könyvnek nagyon sok eleme önéletrajzi, így a regény valós tényeken alapuló fikció. Ezen infók birtokában másként néztem már az írónőre is, mert mindezt olvasni is szörnyű, de átélni...nagyon durva.


Előzetesen nem vártam a könyvtől, h felkavar, mégis ez történt. Komplexebb, érettebb, időnként ez is undorító, máskor vicces, helyenként durva és szexista, sokszor szomorú, de mindenekelőtt őszinte, brutálisan.
Magyarul még nem jelent meg, kíváncsian várom meg fog-e, a címe Ölimák-at jelent. És bár, ahogy az elején említettem, nem lett akkora siker, mint az első könyv, máris megszerezte a Constantin Film a filmjogokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése