2015. május 30., szombat

Aldous Huxley: Schöne neue Welt

Disztópiákat olvasva időnként eljátszik az ember a gondolattal, h vajon hogy fog hatni ez 10-20-30 év múlva? Beigazolódik mindaz, vagy legalábbis annak egy része, ami a könyvben áll? Aldous Huxley könyve esetén már rendelkezésünkre állnak a válaszok, hisz regényét 1931-ben írta.


Huxley regényében egy olyan világot ír le, melyben mesterséges szaporodással, kondícionálással és befolyásolt tanítással egy tökéletesen működő társadalmat hoztak létre. Ennek a világnak az 1. éve 1908-nak felel meg, ebben az évben készült el Henry Ford első T modellje. Ford egyébként is amolyan „isten” funkcióban van ebben a társadalomban, h pontosan miért, az nem derül ki. A regényben az emberiség gondtalan, egészséges, nincsenek hábororúk, szegénység, mindenki boldog, szabad, a hedonizmus és a konzum uralkodik. Ez jól hangzik, csak hát ennek eléréséért komoly árat is kellett fizetni: nincsenek családok, szerelem, szeretet, nemzetek, minden elgépiesedett, az emberek kasztokban élnek. Már az embriókat manipulálják, annak megfelelően, melyik kasztba fognak tartozni. Az állandó elégedettséget propagandával, szexszel és egy soma nevű droggal érik el, ezek megakadályozzák a világrend megkérdőjelezését és a kritikus gondolkozást, vagyis az ember már nem gondolkodó és érző lény, sokkal inkább csak egy élvezeteket hajszoló gép. Az a kisebbség, aki nem így él, rezervátumokba szorult. Innen csöppen történetünkbe a „vad” Michel, aki a „civilizációt” visszataszítónak találja, nem akar így élni és hozzájuk tartozni.
Mikor az író megírta regényét, mindez még sci-fi volt, ma sok témában abszolút realisztikusnak mondanám. Nagyon elgondolkodtató a fogyasztói társadalomról festett képe, az élvezetek hajhászása, ezekben már nem is állunk messze Huxley világától. Bizonyos szempontból sokkoló, h mennyire aktuális egy több, mint 80 éve írt regény, h tényleg idáig jutottunk.
A könyv Orwell 1984-e mellett a totális diktatúra mintapéldája az irodalomban, a 20. század legbefolyásosabb regényei közé tartozik, több generáció íróit inspirálta a saját víziók megírásában, természetesen az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listán is fent van.
A regény az 52. helyen áll az 1990 és 2001 között leggyakrabban betiltott könyvek listáján, és a tíz leggyakrabban támadott kötet között is biztos helye van. Írországban a vallás- és családellenes üzenete, Indiában a pornográf jellege, az több amerikai egyetemen pedig „negatív attitűdje” miatt került tiltólistára. Nekem is ekapcsán került a kezembe, mert a 2015-ös nagy olvasási kihívásba kell egy betiltott könyvet is olvasni, nekem ez a Szép új világ lett.
A címe egyébként nagyon találó, minden szempontból: első hallásra és első ránézésre, ez a világ tökéletes, a legszebb álom megvalósulása, de amint kicsit megkapirgáljuk a felszínt, máris megbizonyosodhatunk ennek ellentétéről. Másrészről a „vadember” Michel olvas fel Shakespeare A vihar c. művéből, aminek 5. felvonásában Miranda azt mondja:
Csoda! Mennyi jóságos teremtmény van itt! Boldog emberiség! Szép új világ, ilyen emberek lakják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése