2015. május 4., hétfő

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Feldolgozhatatlan fájdalomról olyan regényt írni, amely az életet ünnepli, szinte lehetetlen feladat. Évának sikerült.
Rácz Zsuzsa ezen mondata olvasható a könyv hátoldalán, abszolút egyetértek vele, nagyon találó és remek összefoglalása a könyvnek.


A 80-as évek Magyarországán egy fiatal házaspárnak mozgás- és értelmi fogyatékos kislánya születik és ezzel kezdetét veszi a család kálváriája. A szerző egészen elképesztő stílusban ír, olyan egyszerűen és szépen, könnyedén, természetesen vetette papírra fájdalmas történetét, h már az nagyon megkapó. Nem hibást, bűnbakot keres – pedig erre is lenne oka – kislánya fogyatékossága kapcsán, nem sajnáltatja magát, hanem minden energiáját Zsuzsinak szenteli, szereti, gondozza, mindent megtesz érte, igazi anyatigrisként. Közben ráadásul még nem elég a sors által rájuk mért csapás, még férje agresszivitásával is meg kell birkóznia, megdöbbentően őszintén ír erről az ördögi körről – hisz ha durva vele, utána jön a megbánás, a babusgatás, a figyelmes napok, miután már szinte újra várja az erőszakos férjét, h újra átélhesse a gondoskodást, a szeretetet. Ám Éva erős és bölcs asszony és mindezt csak addig tűri, amit feltétlenül szükséges, amint a kislányát már nem tudják otthon ápolni és intézetbe kerül, elköltözik férjétől. Tudomásul veszi, amit a sors ráoszt, fájdalommal persze, de emelt fővel, mindent elkövetve, h a dologból a legjobbat hozza ki és a hosszú, keserves út végén vár rá a boldogság, 2 egészséges gyerek és egy jó házasság, amiban szeretik és megbecsülik, de immáron Zsuzsi nélkül, de mégis mindig Zsuzsival.
Nagyon megható és őszinte könyv, de a sok fájdalom és tragédia ellenére mégis pozitív hangvételű, tele van boldogsággal is, hisz Éva minden apróságot képes értékelni, minden kis dolognak örülni.
A könyv keletkezésének története is nagyon érdekes, a szerző Péterfy-Novák Éva 2013 májusában kezdett blogot írni terapeutája tanácsára, úgymond terápiás jelleggel elhunyt lányáról és első házasságáról. A blog olyan sikeres lett, h a Libri is felfigyelt rá és 2014-ben ki is adták a kötetet.
Mivel a szerző saját igaz történetéről ír, bekerült a könyv a 2015-ös nagy olvasási kihívásomba is (egy igaz történeten alapuló könyv).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése