2015. július 5., vasárnap

Khaled Hosseini: Der Drachenläufer

Régóta szerettem volna már elolvasni ezt a könyvet, most a 2015-ös nagy olvasási kihívásom kapcsán került rá sor - egy könyvet, amiből film is készült. Nyilván ebben a kategóriában is ki lehetett volna választani nagyon sok könyvet vagy ezt több más kategóriára is akár. A regényből – ha már emiatt olvastam elvileg – 2007-ben készült film.


Ismét Afganisztánban vagyunk, mint a Tausend strahlender Sonnenben, de ezúttal 2 gyerekkori barát sorsát követjük nyomon. Amir együtt nevelkedik Hassannal, barátok, de igazából úr és szolga, bár ez a realitás, ők nem így érzik. Amir csodálja az apját és sóvárog az elsimerésére, a szeretetére, amin azonban osztoznia kell Hassannal is, hisz az apja úgy kezeli a fiút, mintha a családhoz tartozna. Az ő kedvéért és Hassan segítségével megnyer egy sárkányeregető versenyt – erre utal a cím – ami örökre megváltoztatja a két gyerek életét. Barátságuk sem lesz már soha a régi, Hassan szinte depresszióba esik, Amirt gyötri az önvád, próbálja eltávolítani a háztól a hozzá mindvégig és a végtelenségig lojális fiút, hisz Hassan mindig az ő saját gyengeségére, bűnére emlékezteti. Főszereplőink személyes sorsának hanyatlásával párhuzamosan megkezdődik Afganisztán hanyatlása is, hisz megérkeznek a szovjetek. A két fiú sorsa elválik és Amir az apjával az USÁ-ban köt ki. Itt jár egyetemre a fiú, itt válik íróvá és itt ismeri meg bolhapiacon, amit az afgánok uralnak, a feleségét, Sorayát. Nagyon érdekes volt arról olvasni, h a már 10 éve az USÁ-ban élő családok is még mennyire az afgán tradíciók szerint alakítják a mindennapjaikat és mivel erre nevelték a gyerekeiket is, azok is folytatják ezt. Amirnak jó és kényelmes élete van, de nem felhőtlet, majd a múlt újra felüti fejét és esélyt kínál, h jóvátegyen belőle valamit, h leszámoljon az őt gyerekkora óta üldöző démonokkal, ehhez azonban vissza kell mennie a veszélyes, immáron a tálibok által uralt Afganisztánba.
A szerzőnek ez volt az első regénye és máris egy remekművet adott ki a kezéből. Lebilincselően érdekes emberi sorsok, kegyetlen történelem, mindez csodálatos stlíusban leírva. Az afgán származású orvos és író megint a hazájáról ír és nagyon jól teszi ezt, mert mindarról, ami ott történt, nem lehet eleget írni és olvasni, elképesztő, szégyenletes. Mindezt megspékelve emberi sorsokkal, hagyományokkal, családdal, barátsággal, szerelemmel, vagyis mindennel, ami az életünket meghatározza.
Magyarul Papírsárkányok címmel jelent meg a könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése