2017. április 6., csütörtök

Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Ki ne látta volna a filmet, vagy olvasta volna a könyvet? Én még gyerekkoromban kipipáltam a filmet és bár anno tetszett, sokáig nem szerepelt a terveim között, h elolvassam a több, mint ezer oldalas regényt. Aztán, ahogy a könyvolvasómon éveken keresztül kerülgettem a könyveket, most végül megszületett az elhatározás, h ideje sort keríteni rá. Az elhatározást tett követte, vagyis első körben felkerült a várólistámra, ami nálam tényleg azt jelenti, h most már sorra került. Ideális (egyik) olvasmánynak bizonyult a nagy kalandra, amikor is majdnem 24 órát repültem oda és vissza is.


A monumentális regény főhőse, az ünnepelt, körülrajongott és elkényeztetett szépség Scarlett O’Hara 16 éves a történet kezdetén, világában még minden rendben, élvezi az életét. Mindez gyorsan megváltozik, amikor hirtelen – dacból, amiért az, akiért epedezik nem őt választotta – férjhez megy és kitör az amerikai polgárháború Észak és Dél között. Ugyanilyen gyorsan özvegyül meg és lesz anya, miközben tombol a háború és hirtelen családfővé avanzsál. Kiderül, h az elkényeztetett fruzskát kemény fából faragták, nem ismer lehetetlent, ha a családi birtokról Taráról vagy nagy szerelméről Ashleyről van szó. Scarlett konok, makacs, igazi erős személyiség, erős nő, aki megáll a lábán, tudja mit akar, de ha érdeke úgy kívánja, női szépségét is használja. Másodszor is olyan ember felesége lesz, akit még csak nem is nagyon kedvel, de az érdek nagy úr. Sokszor felvetődött bennem, h valójában nem szeret senkit, se a két férjét, se a gyerekeit, se a családját úgy igazán és bár szentül hiszi, h szerelmes Ashleybe, talán Tara, a családi birtok a legfontosabb számára, talán egyedül azt szereti. Végül aztán egybe fonódik a sorsa a végig fel-felbukkanó Butler kapitánnyal, akivel igazi se vele, se nélküle, szenvedélyes házasságban élnek. Scarlett boldogságának útjában pont saját rögeszméje áll, h csakis Ashleyt szereti és amikor a könyv végén rádöbben, h csak, elképzelt magának egy lovagot és a tulajdonságait Ashleyre ruházta rá, már túl számos tragédián, úgy tűnik túl késő újrakezdeni a férjével.
A regény másik központi figurája is egy nő, Ashley felesége, Melanie, akit bár Scarlett kitartóan próbál gyűlölni, mégis életének egyik fontos szereplőjévé válik az együtt megélt borzalmak közben. Melly, a csendes, szerény, jószívű, mindenkin segítő, Scarlett teljes ellentéte, sokkal inkább az akkori idők ideálja, az elvárásoknak megfelelően éli az életét, míg Scarlett sok szempontból már egy emancipált nő, akit pont ezért a szájára vesz a társaság. Mindketten igazi, izgalmas karakterek, akik nagyon a szívemhez nőttek. Bár a történet mindössze 12 évig követi Scarlett sorsát, egy életre elegendő szenvedést mér rá ez idő alatt az írónő. A több, mint ezer oldal ennek ellenére – különösen az elején – túlzásnak tűnik mai szemmel, bár többnyire olvasmányos, de megint arra jutottam, mint már több ilyen nagy, klasszikus regénynél, h ha ma íródna, jóval rövidebb lenne.
Margaret Mitchell – aki hőseihez hasonlóan a Dél szülötte - tízévi kutatómunka után írta meg művét, így meglehetősen részletes és pontos képet fest az amerikai polgárháborúról. Az 1936-ban megjelent regényből már 3 évvel később megszületett a legendás film Vivien Leigh-vel és Clark Gable-lel a főszerepben. A Pulitzer-díjas regény az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listán is szerepel, teljes joggal. Nagyon örülök, h nekiveselkedtem, egy élmény volt.

2 megjegyzés:

  1. Jól tetted. Merrefelé jártál hagy irigykedjünk. :d

    üdv : Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Szia Szilvi, Sydneyben jártam, ezért volt az év elején annyi "ausztrálos" bejegyzés;)

    VálaszTörlés