2017. június 29., csütörtök

Lisa See: Shanghai lányok

Már olvastam az írónőtől egy könyvet, ami tetszett és amiből sokat megtudtam a kínai kultúráról, szokásokról, ezért került fel ez is a várólistámra.


A 21 és 18 éves nővérek, Gyöngy és May az 1930-as évek Kínájában, Sanghajban modellként dolgoznak, ami meglepő módon ott és akkor azt jelentette, h egy festőnek álltak modellt. A regény az ő életüket követi nyomon onnantól kezdve, h aránylagos szabadságban éltek, kiváltságokat élveztek, mígnem kényszer-házasságot kellett kötniük, majd menekülniük kellett a városból, mert hirtelen a legveszélyesebb bűnbanda vadászott rájuk, ráadásul a japánok támadták a várost. Számos kegyetlen megpróbáltatás után jutnak Amerikába, a férjeikhez és kezdenek ott új életet, amit titkokra építenek.
Megint pár oldal után rájöttem, mennyire szeretem az ilyen történeteket, amikor az egész egy számomra ismeretlen kontextusban zajlik, aminek megvannak a maga szabályai és szokásai és ezeket lépésről lépésre ismerem meg. Hihetetlen, h még a XX. századi Kínában is milyen kettősség uralkodott: sok tekintetben modern és haladó, másokban viszont mintha évszázadokkal lenne lemaradva, ami persze tudom, h nem így van, mindez inkább a teljesen más kultúrának köszönhető. Érdekes volt az Amerikában játszódó életük is, ahogy bemutatja a magába zárkózó kínai közösség mindennapjait, a trükköket, amivel kijátsszák a hatóságokat és helyzetük folyamatos változását, annak megfelelően, ahogy a politika változik.
A 2. felében már nem volt annyi izgalom, kicsi ellaposodott a történet, aztán a végére még tartogatott néhány meglepő fordulatot, összességében tetszett és egy picit bővítette az ismereteimet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése