2010. november 4., csütörtök

Jonathan Coe: Trógerek klubja

Jonathan Coenak csak ezt a könyvét adták ki magyarul, hazájában viszont igazi fenomén, Európa-szerte is egyértelműen ő a témafelelőse a hetvenes-nyolcvanas évek lepukkant, munkanélküliséggel és szakszervezetekkel bajlódó Angliájának, Nick Hornby szerint egyenesen nemzedékének legfajsúlyosabb brit írója.
Nagyon érdekesnek tartom, h Coe a regényt, még akkor kezdte írni, mikor maga is diák volt, 16-17 éves korába, akkoriban kézenfekvő volt, h az iskolát válassza témaként. 20 évvel később, amikor nekiállt a Trógerek klubjának nem is új könyvet kezdett írni, hanem azt a régit folytatta.


Egy csapat fiatal és a szüleik élete az IRA árnyékában, tele sok apró, érdekes történettel, sorsokkal, sok-sok zenével, sztrájkkal, családi drámákkal, ébredező szexualitással, szerelemmel, hittel, rasszizmussal. 4 iskolás fiú mindennapjai, akik a kamaszkor problémái mellett, még az iskolaújság szerkesztésével is küzdenek, van köztük bohóc, álmodozó, radikális gondolkodású, gitárhős, de a látszólag felszínes problémák mögött mégis elgondolkodtató a tartalom.
A címadás nagyon érdekes, mert egész más miatt lett Trógerek klubja, mint amit az ember elsőre gondolna, így aztán a tartalom is más volt, mint amit „vártam”.
Az író többször nyilatkozta, h a Trógerek klubja és a Closed Circle (A zárt kör) valójában egy nagy regény, ami két részben jelent meg, ezért aztán kicsit befejezetlennek is hat ez a könyv, de sajnos a 2. rész nem jelent meg magyarul és valószínűleg nem is fog:S.
Kellemes és szórakoztató olvasmány, de ennél nem volt több nekem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése