2012. március 28., szerda

Mitch Albom: Dienstags bei Morrie

Német könyves blogokat olvasgatva újra és újra felbukkant ez a könyv, ami magyarul nem jelent meg. Mivel mindenhol csupa pozitív véleményt olvastam róla, megvettem. Az elvárásaim, pont mivel mindenki annyira el volt ragadtatva – elég magasak voltak, ezeknek valahogy nem sikerült megfelelnie…


Morrie Schwarz, az író Mitch Albom szociológia tanára volt az egyetemen, akivel nagyon szoros kapcsolatban állt végig, de aztán 16 évre szem elől tévesztették egymást, majd véletlenül egy tv műsorban hallott Albom újra egykori professzoráról, mikor az már halálos beteg volt. Felkereste őt és pillanatok alatt visszataláltak régi barátságukhoz.
Mikor kiderült, h Morrie gyógyíthatatlan beteg, lassanként megváltozott az élete: először bottal járt, majd járókerettel, végül már tolókocsiba kényszerült, állandó segítségre szorult, mégis egyre népszerűbb lett barátai, ismerősei körében, mert biztatta őket, h látogassák meg, ne sajnálják, hanem hívják fel, keressék fel és meséljenek neki a problémáikról, ahogy eddig is tették.
Mitch mindig keddenként repült oda (erre utal a cím: Keddenként Morrienál) és lassan leomlottak a tabuk, nem volt semmi, ami közöttük állt volna, beszéltek házasságról, barátságról, kultúráról, megbocsátásról, a tökéletes napról. Többször is konfrontálódhatunk azzal, mennyire másként látja a dolgokat az ember, mikor tudja, napjai meg vannak számlálva, mennyire más dolgok válnak fontossá akkor. Összesen 14 keddi látogatás jutott nekik, majd Morriet magához ragadta a halál.
A professzor és tanítványa kedden találkoztak. Nem volt szükség könyvekre. A téma az élet értelme volt. A leckék alapja a tapasztalat.

Morrie alakja, nagyon szimpatikus példakép, aki az utolsó pillanatig megőrizte saját magát, a személyiségét, nem hagyta, h a betegség közé és a barátai közé álljon. Bár kétségtelenül sok értékes és megszívlelendő gondolat van a könyvben, engem mégsem ragadott annyira magával, nehéz lenne megmondani, miért. Talán kicsit túl amerikai…időnként közhelyek csinnadrattával pufogtatva, meg bár igaz történet, mégis kicsit „népmesei”, h az író minden héten 400 mérföldet repült, h néhány órára találkozzon egykori tanárával. Persze ez nagyon szép, de…
Beszélgetéseikből a sportújságíró Mitch - Morrie kívánsága szerint - könyvet készített, ami nem várt hatalmas sikert aratott világszerte, Jack Lemmon főszereplésével meg is filmesítették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése