2012. március 18., vasárnap

Wolfgang Herrndorf: Tschick

Régóta tervben volt a könyv, mert nagyon jókat olvastam róla és tetszett a fülszövege is, bár legelőször a címére figyeltem fel;).
A 14 éves Maik élményeit olvashatjuk élete nyaráról. Jómódú szülei elhanyagolják, az osztálytársai ignorálják, majd kezdődik a nyári szünet, amit anyja újabb elvonóval kezd, apja pedig a szeretőjével utazik nyaralni, a ház 2 hétig a srácé, amit cseppet sem bán. Tulajdonképpen különösebb előzmény nélkül bukkan fel a házuknál az egyik osztálytársa, akit kimondhatatlan és megjegyezhetetlen vezetékneve miatt mindenki csak Tschicknek hív. Egy lopott ladával kezdi meg a két kamasz a nyaralást és kezdetét veszi a kalandos roadmovie (könyv;)). Berlinből Délnek indulnak, majd a volt NDK-ban barangolnak, rendszámtáblákat lopnak, benzint szívnak le;), sok emberrel találkoznak, idősekkel, fiatalokkal, furákkal és kevésbé furákkal és ami a legfontosabb megismerik egymást és önmagukat.
Megízlelik a szabadságot, de ami tetszett, h nem lesznek vandálok vagy bűnözők, és bár sok szempontból felnőttesek, de valahol mégis megmaradnak gyereknek, egy csomó tettükből, reakciójukból ez jön le. Az emberek rosszak, ezt hallotta Maik is mindig, lehet, h így is van, h az emberek 99%-ban rosszak, de különös módon Tschickkel való túrájuk alatt mindig azzal a bizonyos 1%-al futottak össze, de jól volt ez így, egyáltalán nem pejoratív értelemben írom.


Egy remek ifjúsági regény, amit felnőtteknek ugyanúgy ajánlok. Bár csak 2010-ben jelent meg, de máris kötelező olvasmány Németországban, azt hiszem ez sokat mond. Nem szájbarágós, nem tananyag ízű, hanem laza, könnyed, humoros, szerethető.
2011-ben az írót ezzel a regényével jelölték a lipcsei könyvvásár díjára, amit végül új regényével, a Sand-dal (Homok) nyert el néhány napja. Herrndorf meglehetősen visszavonultan él, ami nem is csoda, 2010-ben nyilvánosságra hozott agydaganata tudatában.
A könyv (a kissé meglepő és talán némileg félre is vivő) Csikk címmel márc. 31-én fog megjelenni magyarul, már előjegyezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése