2012. augusztus 12., vasárnap

Edgar Rai: Nächsten Sommer

Elég rég felfigyeltem már a könyvre, a borítója és a címe fogott meg, majd a tartalma is felkeltette az érdeklődésemet. Kicsit többet vártam tőle, bár végülis tetszett.
Egy baráti társaságba csöppenünk, melynek egyik tagja, Felix nagy meglepetésére megörökölte nagybátyja házát Dél-Franciaországban (hm, soha rosszabbat). A 4 jó barát – 3 fiú, 1 lány – fel is kerekedik Berlinből az egyik srác régi narancsságra VW buszával, h megnézzék a házikót. A könyv valójában az útról szól, ez is igazi roadmovie, ööö, könyv:). Útközben nagyon sok minden történik velük: új embereket ismernek meg, közülük néhányan a barátaikká válnak, kalandok sorát élik át, melyek örökre összekovácsolják őket, zenélnek, füveznek, az élet értelmét, az ő saját életük értelmét kutatják, jut nekik halál közeli élmény is, ahogy viszonzott és viszonzatlan szerelemben sincs hiány. Időnként az író szerintem kicsit elveti a sulykot az eseményekkel, pár epizód nagyon „amerikai”, ezek számomra egyáltalán nem voltak reálisak.


Ahogy közeledünk az úti cél felé folyamatosan árnyalódik a kép a szereplőkről is, megtudjuk például, h a mesélő Felix igazi zseni és beteg (pl. autista) gyerekek fuvarozásával foglalkozik, Bernhard minden nap látogatja az anyját, aki beteg, Zoe a családos főnöke szeretője, Marcé a füvező überlaza zenészé a busz stb.
A legösszetettebb, legérdekesebb szereplő Felix, akiben mély nyomokat hagyott a gyerekkora és zsarnoki apja, ezért menekül mindig rögtön a matematikába, ha nehézségei támadnak, márpedig azok támadnak bőven a történet által felölelt 5 napban, melynek végén nem csak a ház vár rá, az öröksége, hanem egy újabb akadály, amit le kell győznie, s amihez önmagával is meg kell birkóznia.
Akad a regényben jócskán olyan rész is, amit talán nem kell szó szerint érteni (vagy nem csak úgy lehet), hanem van valamiféle szimbolikus jelentés is mögötte. Egyébként a könyv szerintem nagyon filmszerűen van megírva, szinte megfilmesítésért kiált, ami eddig még nem történt meg.
A cím (jövő nyáron) egy igazi runing gag a szereplők között, amit akkor használnak, ha valamiben biztosak, h soha nem fog megtörténni, majd a végén úgy válnak el egymástól, h következő nyáron találkoznak újra Franciaországban.
A szerzőnek Németországban jó néhány sikeres könyve megjelent már, emellett forgatókönyvet is ír, magyarul még nem adták ki műveit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése