2014. november 9., vasárnap

Jenny Downham: Bevor ich sterbe

Bár a könyv nem volt a várólistámon, de lehetett volna, olyan régen vár olvasásra.
Tessa 16 éves és leukémiás. 4 évig küzdöttek a betegség ellen, majd „feladták”, mert már nem volt mit tenni. Most abban a fázisban van, h bár még jól érzi magát, tudja, a napjai meg vannak számlálva. Listát ír arról, mi mindent szeretne még átélni, ami eddig kimaradt az életéből.


Először a szexet pipálja ki, de mikor a jóformán ismeretlen sráccal megtörténik a dolog, a tény, h kipipálhatja a listáján okozza neki a legnagyobb örömöt. Aztán jönnek a drogok, egy nap, amikor mindenre ’igen’-t mond, majd jogsi nélkül vezet, lop a boltból stb. Az egyetlen megmaradt barátnője Zoey, terhes lesz, eleinte nem akarja megtartani, de végül mégis, lenyugszik, megváltozik, ő is kitart Tessa mellett, akinek a baba is a listájára kerül, szeretné látni, bármilyen lehetetlennek tűnik is ez, 5 hónapig még kitartani. Az ő élete elsorvad, egyre gyengül, míg ez a kisbaba, napról napra nő, erősödik. Tessa élni akar, mielőtt meghal és némileg váratlanul, életében először szerelmes lesz, a szomszéd sráccal, Adammel esnek egymásba. Már olyan sokan megérintették, megbökték, megvizsgálták, megoperálták Tessát a betegsége során, h már azt hitte a teste béna, nem reagál az érintésekre, de Adam érintése egészen más. A szerelem eleinte csodát tesz vele, meghosszabbítja az életét, gyönyörű hetekkel ajándékozza meg, miközben Adam megpróbálja valóra váltani Tess vágyait.
Azonban a rák nem hagyja magát, a legszebb pillanatokat teszi tönkre, nem engedi, h elfelejtsék. Az utolsó időszakban Tessa időnként nagyon bölcs és átlátja a dolgokat, máskor égtelen pusztítást visz végbe a szobájában és ezzel együtt saját magában is, tehetetlenségében. Mivel a lány a mesélő, így a végére, ahogy az oldalak egyre foghíjasabbak lesznek, mikor már csak ábrándképek vannak a fejében és a körülötte zajló beszélgetések töredékét érzékeli csak, egyre egyértelműbb az állapota…
Egy gyógyíthatatlan, halálos betegség mindig tragikus, de fiataloknál különösen. Nagyon megejtő Tessa történetében, h úgy érzi, annyi minden van, amit még sosem próbált ki és amiből nem akar kimaradni. Különösen kamaszkorban egyébknént is mindent akar az ember és leginkább mindent azonnal, ez párosul a tudattal, h mindezt most rögtön kell átélnie, mert utána már nem lesz lehetősége rá – ezt nagyon megkapóan írja le a szerző. A téma nyomasztó és az olvasó valóban együtt szenved a lánnyal és a családjával, miközben milliónyi gondolat cikázik a fejében, h reagálnék, mit tennék én Tessa, Adam, a barátnő Zoey vagy épp a szülők helyében?
Megint csak a végén eszméltem: 2012-ben megjelen magyarul Amíg élek címmel. Érdekes egyébként, h a cím első blikkre mindkét nyelven ugyanaz, de azért mégsem egészen: Bevor ich sterbe – Mielőtt meghalok….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése