2015. január 18., vasárnap

Lori Nelson Spielman: Morgen kommt ein neuer Himmel

Jaj, de nagyon jó volt ez! Ilyen sem mostanában volt, h az év máris egy új kedvenccel indult, márpedig ez a könyv, nálam felkerült a kedvenc olvasmányok közé. Egy nagyszerű ötlet, remekül megírva, mindenről van benne szó, ami fontos az életben.
A 34 éves Brettnek látszólag rendben az élete: 4 éve együtt van a menő ügyvéd pasijával, BMW-vel jár, az édesanyja nagyon sikeres kozmetikai cégének marketingvezetője. Ám amikor anyja rákban meghal és a fivérei milliókat örökölnek, ő pedig arra számít, a céget kell majd átvennie, jön a pofára esés: nem örököl semmit, helyette kap egy 10 pontból álló teljesítendő listát.


Mikor 14 éves volt, összeírta mindazt, amire vágyott, ezt megtalálta az édesanyja és tizet még mindig akutálisnak talált belőle. 1 év alatt kell teljesítenie ezeket a pontokat, h hozzájusson az örökségéhez, de persze az anyja meggyőződése az volt, h mindezzel a lányának egy sokkal jobb élete lenne. A listán olyanok vannak, mint: megtalálni az igazi szerelmet, anyává válni, tanárként dolgozni, venni egy kutyát, jó kapcsolatot kiépíteni az apjával…
Brett először oltári dühös, egyrészről mert elveszítette az anyját, másrészről, mert az kicsalogatja a komfortzónájából és hirtelen az egész élete felfordul. Kiderül, h a kapcsolata Andrewval, inkább csak látszat, az állása jó, de anyja kivánságára kirúgják, h a listára tudjon koncentrálni, ráadásul a szüleivel kapcsolatban is olyan dolgok derülnek ki, amit sose hitt volna és amik sok mindenre magyarázatot nyújtanak. Az elején borzasztó nehezen megy minden, csak a pontokra és azok kipipálására koncentrál, de idővel ez változik, egyik dolog hozza a másikat és már el is felejti az anyja borítékjait, amik egy-egy pont sikeres teljesítése után várnak rá. Ez az 1 év közel sem fáklyásmenet. Sok pofont kap az élettől, sok hibát követ el, de pont ezért annyira szerethető az egész: nem idealizálja túl a szereplőit és az életüket. Közben Brett rájön, milyen felszínes volt az eddigi elkényeztett, csillogó-villogó pörgős élete és mennyivel többet ad neki az új, egyszerűbb, lassabb, de igazi emberi kapcsolatokban gazdag.
Helyenként könnyekig megható, máskor elgondolkodtató, van amikor igazán vicces, egy remek kombináció. Az Amazon 2014-es Bestseller listájának 2. helyén áll (az 1. Jojo Moyestól a Weit weg und ganz nah) és legnagyobb meglepetésemre, magyarul is olvasható már Álomlista címmel jelent meg, csak ajánlani tudom.
Az 50 könyves 2015-ös kihívásomba is felkerült, mert ez egy varázslatos könyv:)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése