2015. február 18., szerda

David Safier: 28 Tage lang

Eddig az összes könyvét olvastam a német szerzőnek, az már természetes nála, h a főhőse egy nő, de az eddig megszokott humoros hangvételt most komolyra cserélte.


Mira egy 16 éves lengyel zsidó lány, a varsói gettóban él az anyjával és a húgával. Apja már halott, a jónevű orvos öngyilkos lett, miután fiát beprotezsálta a zsidó rendőrséghez, aki azóta le sem fütyüli a családját. A lány csempészettel tartja el a családját, hisz anyját annyira megviselték az események, h kataton állapotban tengődik. Egy alkalommal a szőke, de szintén zsidó Amos húzza ki a csávából és hogy „szerelmük” hihetőbb legyen, hevesen meg is csókolja Mirát az SS katonák előtt. Később sorsuk újra keresztezi egymást, immáron a zsidó ellenállás tagjaiként, mikor a lány családja már halott.

Az elmém meg akart halni, a lelkem már rég halott volt, de a lesoványodott testem túl akarta élni.

Minden erejükkel harcolni akarnak a németek ellen, egymásért, még akkor is, ha kilátástalan a helyzet. Reménykednek, h a szövetségesek majd a koncentrációs táborokhoz vezető vasútvonalakat bombázzák, de nem, a gettót. Varsóba töltenek pár napot Amosszal, h felvegyék a kapcsolatot a lengyel ellenállással, ezt a kis időt normális emberekként tölthetik, hihetetlen boldogságot jelent moziba menni, fürödni, ágyban aludni, amikre már nagyon rég nem volt alkalmuk, de visszamennek, mert nem hagyhatják cserben az ellenállást, az övéiket. Ezután nagyon akciódús lesz a regény, kegyetlen harc a gettóban a németek ellen, majd végül a csatornán keresztül jutnak ki a gettóból. 28 napig álltak ellen a németeknek a gettóban, innen a cím, de végül a további harc helyett az életet választják.
Úgy igazán csak a felétől érintett meg a történet, nem is tudom miért. Annyiban más volt számomra ez a regény, h bár annyi könyvet olvastam már a témáról, de nem nagyon emlékszem olyanra, ahol a zsidók aktívan felvették volna a harcot a németekkel, az ő módszereikkel, vagyis fegyverekkel, erőszakkal és könyörtelenséggel. Mira felnő ezalatt az idő alatt, annyi mindent átél, amit más egy élet alatt: kínt, fájdalmat, félelmet, szomorúságot, szeretet, szerelmet, bánatot.
Bár a szerző első két könyve megjelent magyarul, a továbbiak sajnos nem, így ez sem.
A regény a 2015-ös nagy olvasási kihívásomba is felkerült, hisz a címében egy szám szerepel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése