2015. február 14., szombat

Papp Diána: Téli fagyi

Ő az egyetlen magyar ponyva szerző, akitől képes vagyok olvasni, még;), de lehet, h már nem sokáig;). Az első két könyve tetszett és a karácsony előtti ajándék böngészés alkalmával került ez a virtuális kosaramba.


Főhősünk Judit, a pedáns háziasszony, skatulyából kihúzott feleség és anya és az ő szöges ellentét húga, Virág. Judit egy percet sem dolgozott, mármint munkahelyen, de 3 gyerekes anyukaként minden idejét a családjának és a meleg otthon megteremtésének szentelte. Egy ideje viszont valami nem stimmel, nem elégedett, nem működik a kapcsolatuk a férjével és hála a húgának ki is derül: Bálint megcsalja őt egy fiatal lánnyal. Az igazán nagy dráma elmarad, egyszerűen elköltözik a gyerekekkel és persze továbbra is a férje anyagi támogatását élvezve próbál tovább boldogulni. Sokszor mondják, h az ember csak azután tud valamit, vagy valakit értékelni, miután elveszítette, itt is pont ez történik, a házaspár újra kibékül és megállíthatatlanul robognak a happy end felé. Mikor már épp ott vannak, jön még egy – a való életben – elég drasztikus fordulat, de itt simán napirendre térnek fölötte.
Tetszett, h itt egy 3 gyermekes anya a főszereplő, akinek épp tönkre megy a házassága és valódi problémái vannak, nem egy újabb szingli regény, a szokásos „fordulatokkal” és végkifejlettel. Az már más kérdés, h mennyire tetszett a megvalósítás. A végén kissé elbagatelizálja a problémákat, meg egy szó sincs arról, h miért is gondolta meg magát Bálint, miért kellett neki Judit, miért hagyta ott a nőjét. Ahogy arról sem, mit gondol Judit, a feleség? A karakterek sajnos elég homályosak, kidolgozatlanok, nagyon felszínesen mutatja be őket és az egyszerű végét fogja meg a történetbonyolításnak. Komoly és nehéz témát boncolgat, csak sajnos elég egyszerűen. Persze az is igaz, h azért nyilván gondolja az ember, h nem az Anna Karenina II-t fogja olvasni, hanem egy szórakoztató limonádét, de talán ezt is lehetne egy kicsit átgondoltabban és kidolgozottabban.
Szóval persze vannak ilyen-olyan-amolyan problémáim vele, de amíg kikpacsol pár órára egy nehéz hét után, addig ezek annyira nem hatnak meg, egy évben 1-2 ilyen könyv belefér.
Ez a könyv is bekerült a 2015-ös nagy olvasási kihívásba, mivel egy nő írta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése