2015. augusztus 30., vasárnap

Graeme Simsion: Das Rosie-Projekt

Jajj, hát végig nagyon örültem, h van ennek egy második része is! Több barátnőmtől is hallottam a könyvről és elég nagy a médiafelhajtás is körülötte, így már régóta tervben volt, valahogy éreztem, h ez jó lesz és nekem is tetszeni fog, így amolyan „jutalom olvasmányként” tartogattam egészen mostanáig.


Don 39 éves, sportos, rendkívül intelligens genetika professzor az egyetemen, de meglehetősen furcsa életet él. A szokásai megszállott rabja, az élete az utolsó percig be van osztva, emberi kapcsolataiban rendkívül korlátolt, hiányzik belőle a szociális kompetencia.
A fejébe veszi, h házasodni akar, ezért belekezd a feleség projektbe, összeállít egy kérdőívet, amivel ki akarja szűrni a dohányzókat, a későket, a nem elég intelligenseket stb. véletlenül akad a hálójába Rosie, aki rögtön az elején az alkalmatlan partner kategóriába kerül, hisz dohányzik, késik, iszik, ráadásul pultus egy homokos bárban, ami este 9-kor nyit. Viszont egy genetikai probléma mégis érdekessé teszi a szórakozott professzor számára. Rengeteg kalandot élnek át emiatt együtt, ezért a feleség projekt kicsit háttérbe is szorul és közben nagyon jól érzik magukat együtt. Közben akad egy jelölt, aki 100%-ig alkalmas a kérdőív szerint, de a való életben a legkevésbé sem.
így van ez: az embernek van egy álomszerű elképzelése, vagy egy nagyon is racionális, mint Don esetében az ideális partnerről, lehet, h még találkozik is valakivel, akire ráillik mindez, mégsem történik semmi, másba, aki a szöges ellentéte az álompasinak/nőnek, meg rögtön belehabarodik az ember, minden észérv ellenére. Pontosan ez történik itt is, na persze nem ilyen egyszerűen. Nagyon turbulens a történet, de a végére azért Don rájön, h bár teljesen irracionális, szereti Rosiet, pont ezért szerelem ez.
Amit sajnáltam, h egy utolsó fejezetben elég gyorsan elintézi a következő néhány hónapjukat, talán mindenki másnál ez elég lett volna, de náluk? Szerintem kb. egy könyvnyi sztorit tartogattak volna az első közös napok, hetek, hónapok, kár érte.
Imádtam a sztorit és főleg a főszereplő Don alakját! Igazi szórakozott professzor, aki egyrészről borzasztó intelligens, rendkívül sok tudományos kérdésben kompetens, de az élet egyszerű dolgaival, az emberi érzelmekkel hadilábon áll, szinte életképtelen. Nem élvezi az élet egyszerű örömeit, a megszokások és a racionalitás vezérli. Mindebből egy nagyon szeretnivaló, kedves és sokszor esetlen figura keveredik, akit egyszerre csodál és sajnál az olvasó.
A szerző, az ausztrál Graeme Simsion IT-tanácsadó és ez az első könyve, ami rögtön az év eladási slágere lett 40 országban. Rendkívül filmszerűen ír és persze szórakoztatóan, így nem csoda, h állítólag Jennifer Lawrence megszerezte már a megfilmesítés jogait.
Magyarul is olvasható már A Rosie projekt címmel, a második részt viszont egyelőre még nem adták ki Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése