2018. július 12., csütörtök

Stephenie Meyer: The Chemist – die Spezialistin

Ciki vagy nem, nekem tetszettek Stephenie Meyer könyvei, a Twighlight ugyanúgy, mint A burok, így érdekelt ez is, bár az már az elején egyértelmű volt, h ez valami más. Mivel a hossza elrettentett egy kicsit, kellett a plusz várólistás motiváció;-).


Meyernek – eddigi könyveit olvasva – mindig sikerül egy olyan - eddig fiktív, ezúttal valós - világba kalauzolnia, ami új és ismeretlen számomra. Ezúttal a fifikás űzött vad mindennapjaiba avat be. Dr. Juliana Fortis (később Alex), szupertitkos munkája során megtudott valamit, amivel még kellemetlenségeket okozhat, ezért meg akarják ölni. Mikor az első kísérlet meghiúsul menekülőre fogja, az évek során tökéletesre fejleszti a bujkálást, valamint a megtévesztést és sorra iktatja ki az életére törő bérgyilkosokat, miközben ő maga sem tudja, mi az, amiért el akarják tenni láb alól. Gázálarcban alszik és mindig minden eshetőségre fel van készülve, különböző injekciók széles tárházát hordja magával, amivel elkábíthatja, szóra bírhatja vagy éppen megkínozhatja azokat, akik a nyomában vannak. Életmódjából kifolyólag semmilyen emberi kapcsolata nincs, az élete sivár, egy pillanatra nem szabad lazítania, a figyelme nem lankadhat, mert egyetlen hiba az életébe kerülhet. Volt főnöke újra rátalál, de ezúttal nem egy gyilkost küld rá, hanem egy ajánlata van, amit ha elfogad, békén hagyják. Megkapja a célszemély aktáját, akit ki kell vallatnia, ebben volt a legjobb, h különböző vegyi anyagokat fecskendezve a kihallgatandó embereket szóra bírja. Daniel Beach látszólag mintapolgár, tanár, de valójában egy veszélyes vírust akar Amerikára szabadítani, ami több millió emberrel végezhet. A pasi nem csak jóképű, de van benne valami eredendő jóság, tisztaság, ártatlanság és őszinte megdöbbenéssel hallgatja az őt faggatni akaró Alexet, akinek rá kell jönnie, h megint csőbe húzták. Amikor felbukkan Daniel szakasztott mása és lassan körvonalazódni kezd, h ki mozgatja a szálakat, Alex végre szövetségesekre talál, akiket ugyanúgy üldöz a kegyetlen és soha nem felejtő rendszer, amivel együtt veszik fel a harcot. Valószínűleg csak az üldözés és az akció túl sok lett volna, ezért jó érzékkel egy elég meglepő szerelmi szálat is belesző a történetbe a szerző. Ez Alexben életre kelti a nőt, a lágy, sebezhető oldalát, rengeteget változik, szinte robotként tengeti a napjait, mikor megismerjük, állandó szökésben és félelemben, emberi kapcsolatok nélkül, de a regény végére egy érző, érzékeny és szerelmes nő lesz belőle.
Tetszett a befejezés is, nem maradt bennem semmi hiányérzet, ez a könyv úgy volt jó, ahogy volt. Nagyon izgalmas, érdekes és turbulens, jó kis akció filmet lehetne belőle csinálni, letehetetlen volt, így egy idő után már csak akkor kezdtem bele, ha tudtam, van is rá időm belemélyedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése