2010. március 16., kedd

1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

A cím egy irodalomkritikai könyvre utal, melyet több száz irodalomkritikus állított össze a világ számos részéről. Véletlenül akadtam rá a listára és persze azonnal böngészni is kezdtem és némi csalódással állapítottam meg, h annak ellenére is szánalmasan keveset olvastam közülük (54), h már jó pár éve olvasok elég sokat.


1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

Mindenesetre érdemes volt végigolvasni a listát, több tanulság is volt számomra:
- összesen 4 magyar író műve szerepel a listán (Esterházy Péter: Harmonia caelestis, Kertész Imre: Sorstalanság, Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája, Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek), ez összességében nem rossz, de az 1001-hez kicsit azért kevésnek tűnik.
- Minden olyan könyv felfedezése, amit olvastam, boldogság volt;), de különös öröm volt, nagy kedvenceimet viszont látni, pl. Az üvegburát, Jane Austen és Doris Lessing könyveit, vagy éppen Thomas Mannt
- Ért néhány igazi meglepetés, egyrészről olyan könyvek vannak a listán, amik, bár tetszettek, de álmomban sem gondoltam volna, h itt fogok velük találkozni:)(pl. Homo Faber, Isten veled Berlin), másrészről volt olyan, ami egyáltalán nem tetszett, sőt, nem is értem hogy kerülhettet ide;) (Törless iskolaévei)
- A wikipédiás listán jól látható, h a könyvek több, mint a harmada (364, megszámoltam:)), nem jelent meg magyarul, ez kicsit meglepett
- Rengeteg az olyan szerző, aki bár szerepel a listán - akár több művével is - de még csak nem is hallottam róla (nyilván ez az én szegénységi bizonyítványom)
- Jó néhány olyan címmel találkoztam, amiket eddig csak filmként ismertem és nem is gondoltam, h ezek alapja is egy-egy regény, ráadásul ezek szerintem nem is akármilyen (Árvák hercege, Interjú a vámpírral, A lovakat lelövik, ugye?, Casino Royale, A tehetséges Mr. Ripley, Álom luxuskivitelben, A postás mindig kétszer csenget)
- Találtam jó pár könyvet, ami felkeltette az érdeklődésemet és mindenképpen el fogom majd olvasni őket, na nem mintha olyan problémám lenne, h nincs olvasnivalóm, de pár jó könyv talomban sosem árt:) (Az utolsó mohikán, Hiúság vására, Agnes Grey, Két város regénye, Orlando, Berlin, Alexanderplatz, A Manderley-ház asszonya, Álom luxuskivitelben, Bajnokok reggelije stb., stb. stb.)
- Akadt a listán olyan is, ami bár meg volt, de eddig még nem került sorra, de most majd fog:)(Arthur Conan Doyle:Sherlock Holmes kalandjai) és olyan is, amit már meg is rendeltem egész más okból és most konstatáltam, h fent van ezen a listán (Martin Amis: Pénz)
- nem fogom elolvasni ezt az 1001 könyvet, mielőtt meghalok, az tuti, egyrészről mert van közte jó néhány olyan, amire valószínűleg nem tudnám rávenni magam, másrészről, ahogy már írtam egy csomó meg sem jelent magyarul, harmadrészről pedig így is elég hosszú azon könyvek listája, amik olvasásra várnak, de valószínűleg időnként elő fogom venni és végigböngészni, új jó könyvek után kutakodva

3 megjegyzés:

  1. Szia! Ezt a listát hol tudom megnézni? Üdv: Zsolt

    VálaszTörlés
  2. Hello!
    Például, ha az első kép alatti linkre kattintasz, vagy itt:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/1001_k%C3%B6nyv,_amit_el_kell_olvasnod,_miel%C5%91tt_meghalsz

    Üdv
    Anita

    VálaszTörlés
  3. Köszi,most jó ötletet adtál!

    VálaszTörlés