2012. július 19., csütörtök

5 könyv

Melyik 5 könyv jelent neked olyan sokat, h nem válnál meg tőlük?

Ezt kérdezi egy német internetes oldal ismert emberektől. Egy német magazinban olvastam erről az oldalról és pár hete már visszajárok. Eddig 143 személyt kérdeztek meg, nem bulvár sztárokat, hanem írókat (Anette Göttlicher, Sebastian Fitzek, Jeanne Teller), újságírókat, tanárokat, színházi embereket, jellemzően olyanokat, akik sokat és szenvedélyesen olvasnak. Az oldalon eddig 715 könyv került említésre (143 ember x 5 könyv), érdekes, h a legtöbbek által említett Biblia is mindössze csak 5 „szavazattal” vezeti a listát, szóval rengeteg könyvről lehet olvasni, egy mondatos véleményektől esszészerű elemzésekig van itt minden, könyvajánlónak sem utolsó az oldal. A honlapon keresztül megrendelt könyvekkel az ember különböző közhasznú projekteket támogathat, ez is nagyon szimpatikus.
Szerintem a többség úgy értelmezte ott a kérdést, h nevezze meg az 5 kedvenc könyvét, talán én is ezt tenném, ha nem írtam volna már itt a blogon róluk. Másrészről azért mást jelent, az az 5 könyv, amitől nem válnék meg és az 5 kedvenc, bár vannak átfedések és ami még közös, h mindegyiket nagyon nehéz 5-re redukálni.
Ha a kedvenc könyveimről beszélek, ott mindennek stimmelnie kell, magasak az elvárásaim és azt hiszem egyre magasabbak: Legyen jól megírt, igényes, elgondolkodtató, megkapó, olyan könyv, ami sokat ad, amit újra akarok olvasni, amit újra kell olvasnom, aminek ott kell lennie a polcomon:). Mégis vannak talán mindenki életében olyan könyvek, amik nem feltétlenül ezért jelentenek sokat, amik nem vagy nem csak a tartalmuk miatt fontosak, én most ezekből válogattam.



Lakner Artúr: Édes mostoha
Ez jutott eszembe először. Gyerekként, anyukámmal olvastam, a nekem meglévő példány annyi idős, mint én. A történet szívszorító és magával ragadó, néhány éve újra elolvastam és felnőtt fejjel ugyanolyan érzelmeket volt képes kiváltani belőlem, mint először. Róna Emy csodás rajzai 1938-ból elválaszthatatlanok a történettől.

David Nicholls: Zwei an einem Tag (Egy nap)
Engem ez a könyv nagyon eltalált és az igazság az, h már alig várom , h újra elolvassam. Szintén van érzelmi kötődés is, egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam kölcsön, mintegy első jeleként annak, mennyire egy hullámhosszon vagyunk, aztán persze megvettem, mert kellett! Azóta többeknek is ajándékoztam.

Charles Dickens: Szép remények
A könyv valósággal beszippantott, az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb olvasmánya volt számomra.

Daniel Glattauer: Gut gegen Nordwind & Alle sieben Wellen (Gyógyír északi szélre & A hetedig hullám)
Egy kötetben van meg az e-mail regény 2 része és ettől sem szívesen válnék meg, mert tudom, h 1-2 napra bárhol, bármikor garantáltan tartalmas és kellemes szórakozást biztosítana.

Szabó Magda:Régimódi történet
Még 2005-ben dedikálta nekem az írónő a könyvet és mivel nagyon szeretem az írásait és csodáltam emberként is, sokat jelent a dedikált példány és persze a történetet is nagyon szeretem.

Érdekelne persze, kinél mi az az 5 könyv, amitől nem válna meg és miért, ha van kedvetek írjátok meg kommentben vagy a blogotokban, ha van!

4 megjegyzés:

  1. Nekem csak 4 ilyen könyvem van, faramuci módon olyan könyvek is (4-ből 2) kerültek ebbe a kategóriába, amelyek valamilyen okból kifolyólag már más tulajdonát képezik.
    Szóval:
    1.David Safier: Jézus szeret engem
    Ez az a könyv, ami nem csak szórakoztató, de számomra a vége nagyon nagyon találó. Pont akkor olvastam, amikor az életemben mindent átértékeltem, és a könyv tanulsága abszolút igaz volt rám. Kölcsön adtam egy barátnőmnek, és már nem kaptam vissza másfél éve, nem hiszem, hogy vissza fogom:S
    2. G.Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják
    Kevés olyan könyv van, amit többször olvastam, ez azok közé tartozik. Hiába egy ifjúsági regény, számomra többet jelentett, és annak a barátnőmnek is aki épp akkor vált, amikor olvasta. Neki adtam azt a könyvet, de így szándékosan maradt nála;)
    3.Sinead Moriarty: Babablues
    Egyszerűen imádom, ettől nem tudnék megválni tőle (kivéve ha a Kindle-re is beszerezném, akkor a papír alapú könyvtől lehet megválnék)
    4.Bulgakov: Mester és Margarita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, h írtál erről a 4 könyvről Gina! Az 1.-t és a 4.-t olvastam, az Jézus szeret engem nekem is tetszett, a Mester és Margarita valahogy nem lett a kedvencem. Viszont a 2. és 3.-ról nem is hallottam eddig, most utána olvastam, kíváncsi lettem, szóval köszi!
      Egyébként érdekes az is, amit írtál, h csak akkor válnál meg tőle, ha meglenne Kindl-ön is, én szörnyű vagyok a kedvencektől még akkor sem;).
      Egy darabig én is úgy jártam sokszor a kölcsönkönyvekkel, mint te, de mostanában már simán visszakérem, pont ma kaptam így vissza egyet, szerintem tedd ezt te is!

      Törlés
    2. A 3. könyv az, amit miután elolvastam onnantól az összes könyvet beszereztem az írónőtől. Egy igazi lavinát indított el.:)
      Átnéztem a könyvespolcom, és meglett az 5. könyv:) David Safier: Pocsék Karma. Nagyon csípem az író stílusát, férfi létére rettentő hitelesen tud úgy megszólalni mint egy nő.:)

      Törlés
  2. Nekem is a Pocsék karma a kedvenc Safiertől és abszolút egyetértek: először alig akartam elhinni, h egy pasi írta:).

    VálaszTörlés