2015. március 24., kedd

Piper Kerman: Orange is the New Black: Mein Jahr im Frauenknast

Állítólag jó, de mindenképpen sikeres a történetből készült sorozat, ezért aztán a könyv bekerült a 2015-ös nagy olvasási kihívásomba is (egy könyv, ami egy televíziós műsoron alapul vagy az készült belőle).


A szerző saját történetét írta meg: a sikeres nő New Yorkban élt a barátjával és a rekálmszakmában dolgozott, mikor felbukkant az életében az FBI. Már szinte el is felejtette a múltja több, mint 10 éves kis darabját, amikor is kábítószer csempészetben vett részt. Az akkor leszbikus Kerman barátnője üzletében segédkezett, majd gyorsan eszmélt és hátat fordított ennek a világnak. Ám a rendőrség és az FBI nem felejt, a múltja utoléri a nőt. Mégsem kell rögtön letöltenie 15 hónapos büntetését, évekig él úgy, h tudja, egyszer be kell vonulnia, de sorsát az ügyben nála sokkal fontosabb résztvevőkhöz igazítják. Végül bevonul a connecticuti Danbury szövetségi börtönében, h letöltse büntetését. Igazi kuriózumnak számít itt, nem csak szőke haja, elegáns megjelenése és diplomája miatt, hanem erős családi köteléke, sok barátja és rengeteg könyve miatt is. Feltárul előtte a női börtön összetett szokás- és szabályrendszere, kirajzolódik a hierarchia és az összetartó csoportok. A börtön világa persze kemény, de annyira nem tűnt vészesnek, sok mindenhez hozzájutnak, sok mindent megengedhetnek maguknak, kevés túlkapásról vagy igazán sokkoló dologról írt. Persze félreértés ne essék, nem szívesen próbálnám ki mindazt, amit átélt. A sors mindenfele nővel összehozza, főleg olyanokkal, akikkel egyébként sosem találkozott volna, annyira más világból jöttek. Köt néhány meglepő barátságot és végig abszolút előítélet mentes tud maradni, remekül alkalmazkodik a körülményekhez.
Sajnos a sítlusa elég monoton, vannak benne érdekes történetek, izgalmas karakterek, de az ember pulzusszáma nem nagyon emelkedik meg. Talán érdemes lett volna egy tapasztalt íróval egyeztetni, mert maga a téma és a történet tényleg érdekes, talán ennél többet is ki lehetett volna hozni belőle. Eléggé dokumentarista és ami zavart, h sokszor fontosnak tűnő részleteken simán átugrik, aztán lényegtelen történésekről hosszan ír.


Magyarul is megjelent Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt címmel. Nem értem teljesen az egyébként ötletes címet (A narancssárga az új fekete), mert állandóan azt írja, h khaki rabruhában voltak, nem narancssárgában.
A regényből 2013-ban készült sorozat, idén nyáron már a 3. évad részeit mutatják be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése